Za uspešnu privredu neophodni su uspešni preduzetnici — kako ih podstičemo kroz Startit Rast?

Šta je i zašto - Startit Rast?

Nedavno je Startit proslavio svoj 12. rođendan,  a ove godine slavimo osam godina od prvog akceleratorskog programa za startape u Srbiji, naše Startap akademije. Iako u ovim našim srpskim okvirima, imamo relativno dug period iza sebe kada je u pitanju rad na polju inovacija, u prvoj polovini prošle godine smo zapravo po prvi put oformili tim koji će se baviti samo ovim aktivnostima. Odlučili smo da ovu vertikalu našeg rada nazovemo Startit Rast i verujemo da ćemo kroz nju značajno doprineti stasavanju i razvoju novih generacija srpskih preduzetnika i inovatora u narednim mesecima i godinama.

Kao što je Vukašin napisao u jednom od prethodnih članaka gde je predstavio novo ime i dizajn našeg medija, mi nismo tako vešti u davanju imena našim proizvodima i aktivnostima. I Startit Rast je prošao kroz nekoliko meseci batrganja sa raznim predlozima (često infantilnim kako to imena startap programa često umeju da budu), i na kraju smo se našli na rastu, koji nam od starta i jeste imao najviše smisla. Evo i zašto.

Zašto “rast”?

U Startitu verujemo da temelj uspešne digitalne ekonomije leži u pojedincima koji poseduju i gaje preduzetnički način razmišljanja, koji konstantno uočavaju probleme i prilike u svom okruženju i spremni su i sposobni da kreiraju rešenja za njih. Takvi pojedinci su kroz svaku prethodnu industrijsku revoluciju bili nosioci promena, generatori novih zanimanja, i motor ekonomije zasnovane na inovaciji. Isto je i sa četvrtom industrijskom revolucijom kroz koju trenutno prolazimo.

Srbija iza sebe ima decenije ne tako preduzetničke kulture (čak i relativno dugačak period u svojoj bliskoj istoriji kada je preduzetništvo bilo nezakonito), što nas ne stavlja u sjajnu poziciju u talasu promena kroz koje prolaze privreda i ekonomija na svetskom nivou.

Ipak, mi verujemo da je našu poziciju moguće promeniti, s jedne strane jer mnoštvo svetlih primera uspešnih srpskih preduzetnika i preduzetnica svedoči o tome da smo itekako sposobni da iz Srbije pravimo i prodajemo globalno uspešne proizvode, i s druge strane jer zapravo imamo pregršt talentovanih i sposobnih ljudi koji su voljni da uče i sa kojima vredi raditi na tome da postanu uspešni preduzetnici ili da od svojih organizacija i kompanija u kojima rade naprave lidere na tržištu.

Startapi su kao prototip onoga čemu želimo da naša privreda stremi poslužili i kao inspiracija za naziv cele vertikale naših aktivnosti. Ono po čemu se startapi razlikuju od svih ostalih preduzetničkih poduhvata jeste rast, eksponencijalan, vrtoglav rast.

Želimo da kompanije i startapi koji nastaju i posluju u Srbiji rastu brzo i zdravo, da pojedinci koji rade u tim kompanijama streme i dobijaju priliku za lični i karijerni rast koji je sličan onom koji viđamo u startapima. Kroz naše programe i aktivnosti želimo da poguramo i pomognemo taj rast i na taj način maksimizujemo šanse za uspeh naših sugrađana, kompanija i cele privrede.

Kako to radimo?

Tokom godina naših aktivnosti i rada na izgradnji srpskog startap ekosistema, realizovali smo ogroman broj aktivnosti koje doprinose ostvarenju ovih aspiracija.

Počeli smo od našeg već pomenutog akceleratorskog programa, Startap akademije, koji je danas najstariji u našoj zemlji i koji je 2018. godine postao prvi akceleratorski program u Evropi podržan od strane Google-a u okviru njihovog globalnog programa akceleracije.

Kroz program je do sada prošlo više od 120 timova, koji su podigli skoro šest miliona evra investicija i ostvarili više od 25 miliona evra u prihoda. Neki od naših najuspešnijih alumnista su svakako Vukan i Fishing Booker i Alchemy Cloud, ali i mnoge druge perspektivne ekipe za koje verujemo da će tek napraviti veliki proboj. Ponosni smo i što su ekipe poput Videobolta i Publitia bile deo našeg prvog programa koji smo realizovali zajedno sa Google-om, a sada razbijaju i podižu nezanemarljive investicije od regionalnih i lokalnih fondova.

Naše aktivnosti su se u prethodnih nekoliko godina dosta diverzifikovale, kako kroz rad na posebnim vertikalama biznisa (poput cleantecha), tako i na rad sa korporacijama i drugim ciljnim grupama, proto-preduzetnicima i studentima. Tako smo realizovali prve kurseve tehnološkog preduzetništva za inženjere na Računarskom i Matematičkom fakultetu u Beogradu, kao i prvo regionalno takimičenje fintech startapa u saradnji sa Raiffeisen bankom.

Aktivnosti je sve više, planovi su sve ambiciozniji, a jedan podatak koji to makar delom ilustruje jeste da smo prošle godine realizovali više preduzetničkih programa nego u svim prethodnim godinama našeg rada – zajedno.

Za ovu godinu imamo ozbiljne, velike planove, a više o tome čitajte uskoro.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Nevenka Rangelov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu