Nedavno je Startit proslavio svoj 12. rođendan,  a ove godine slavimo osam godina od prvog akceleratorskog programa za startape u Srbiji, naše Startap akademije. Iako u ovim našim srpskim okvirima, imamo relativno dug period iza sebe kada je u pitanju rad na polju inovacija, u prvoj polovini prošle godine smo zapravo po prvi put oformili tim koji će se baviti samo ovim aktivnostima. Odlučili smo da ovu vertikalu našeg rada nazovemo Startit Rast i verujemo da ćemo kroz nju značajno doprineti stasavanju i razvoju novih generacija srpskih preduzetnika i inovatora u narednim mesecima i godinama.

Kao što je Vukašin napisao u jednom od prethodnih članaka gde je predstavio novo ime i dizajn našeg medija, mi nismo tako vešti u davanju imena našim proizvodima i aktivnostima. I Startit Rast je prošao kroz nekoliko meseci batrganja sa raznim predlozima (često infantilnim kako to imena startap programa često umeju da budu), i na kraju smo se našli na rastu, koji nam od starta i jeste imao najviše smisla. Evo i zašto.

Zašto “rast”?

U Startitu verujemo da temelj uspešne digitalne ekonomije leži u pojedincima koji poseduju i gaje preduzetnički način razmišljanja, koji konstantno uočavaju probleme i prilike u svom okruženju i spremni su i sposobni da kreiraju rešenja za njih. Takvi pojedinci su kroz svaku prethodnu industrijsku revoluciju bili nosioci promena, generatori novih zanimanja, i motor ekonomije zasnovane na inovaciji. Isto je i sa četvrtom industrijskom revolucijom kroz koju trenutno prolazimo.

Srbija iza sebe ima decenije ne tako preduzetničke kulture (čak i relativno dugačak period u svojoj bliskoj istoriji kada je preduzetništvo bilo nezakonito), što nas ne stavlja u sjajnu poziciju u talasu promena kroz koje prolaze privreda i ekonomija na svetskom nivou.

Ipak, mi verujemo da je našu poziciju moguće promeniti, s jedne strane jer mnoštvo svetlih primera uspešnih srpskih preduzetnika i preduzetnica svedoči o tome da smo itekako sposobni da iz Srbije pravimo i prodajemo globalno uspešne proizvode, i s druge strane jer zapravo imamo pregršt talentovanih i sposobnih ljudi koji su voljni da uče i sa kojima vredi raditi na tome da postanu uspešni preduzetnici ili da od svojih organizacija i kompanija u kojima rade naprave lidere na tržištu.

Startapi su kao prototip onoga čemu želimo da naša privreda stremi poslužili i kao inspiracija za naziv cele vertikale naših aktivnosti. Ono po čemu se startapi razlikuju od svih ostalih preduzetničkih poduhvata jeste rast, eksponencijalan, vrtoglav rast.

Želimo da kompanije i startapi koji nastaju i posluju u Srbiji rastu brzo i zdravo, da pojedinci koji rade u tim kompanijama streme i dobijaju priliku za lični i karijerni rast koji je sličan onom koji viđamo u startapima. Kroz naše programe i aktivnosti želimo da poguramo i pomognemo taj rast i na taj način maksimizujemo šanse za uspeh naših sugrađana, kompanija i cele privrede.

Kako to radimo?

Tokom godina naših aktivnosti i rada na izgradnji srpskog startap ekosistema, realizovali smo ogroman broj aktivnosti koje doprinose ostvarenju ovih aspiracija.

Počeli smo od našeg već pomenutog akceleratorskog programa, Startap akademije, koji je danas najstariji u našoj zemlji i koji je 2018. godine postao prvi akceleratorski program u Evropi podržan od strane Google-a u okviru njihovog globalnog programa akceleracije.

Kroz program je do sada prošlo više od 120 timova, koji su podigli skoro šest miliona evra investicija i ostvarili više od 25 miliona evra u prihoda. Neki od naših najuspešnijih alumnista su svakako Vukan i Fishing Booker i Alchemy Cloud, ali i mnoge druge perspektivne ekipe za koje verujemo da će tek napraviti veliki proboj. Ponosni smo i što su ekipe poput Videobolta i Publitia bile deo našeg prvog programa koji smo realizovali zajedno sa Google-om, a sada razbijaju i podižu nezanemarljive investicije od regionalnih i lokalnih fondova.

Naše aktivnosti su se u prethodnih nekoliko godina dosta diverzifikovale, kako kroz rad na posebnim vertikalama biznisa (poput cleantecha), tako i na rad sa korporacijama i drugim ciljnim grupama, proto-preduzetnicima i studentima. Tako smo realizovali prve kurseve tehnološkog preduzetništva za inženjere na Računarskom i Matematičkom fakultetu u Beogradu, kao i prvo regionalno takimičenje fintech startapa u saradnji sa Raiffeisen bankom.

Aktivnosti je sve više, planovi su sve ambiciozniji, a jedan podatak koji to makar delom ilustruje jeste da smo prošle godine realizovali više preduzetničkih programa nego u svim prethodnim godinama našeg rada – zajedno.

Za ovu godinu imamo ozbiljne, velike planove, a više o tome čitajte uskoro.