Na nedavnoj proslavi našeg 12. rođendana u uskom krugu saradnika i partnera smo po prvi put podelili velike promene koje planiramo u strukturu i radu Startita. Drago nam je što ćemo ih sada podeliti i sa vama.

U ovih 12 godina aktivističkog rada smo puno toga naučili i u narednim mesecima ćemo sa vama podeliti najvažnije lekcije. Glavna praktična stvar koju smo shvatili odavno, ali konačno odlučili da primenimo je da odvojimo vreme i od ekipe koja pršti od entuzijazma, dobre volje i dobrih rezultata, napravimo tim koji je zadržao sav entuziajzam i iskrenost namera, ali da ga zavijemo u jednu moćnu, preciznu i profesionalnu mašinu koja kombinuje smele vizije sa strateškim strpljenjem i operativnom izvanrednošću. Ako želimo da promenimo svet oko nas, a ništa manje nas ne zanima, to je jedini ispravan korak za nas.

Glavne promene koje ćemo danas najaviti se tiču sledećih stavki:

1) Uprava
2) Otvorenost
3) (Re)brendiranje

Uprava

Radi maksimizovanja jakih i minimizovanja slabih strana, suosnivač Startita Vukašin Stojkov se izmešta na manje operativnu i više stratešku ulogu, pod titulom generalnog direktora Startita.

Kao glavni operativni rukovodilac kormilo preuzima Ivana Andrašević, naša nova izvršna direktorka. Ivana Andrašević se bavi društvenim aktivizmom preko 20 godina, ima dugu karijeru operativne izvrsnosti na raznim projektima, uključujući i trogodišnji mandat kao generalne sekretarke Saveza izviđača Srbije, najveće nacionalne organizacije za decu i mlade u Srbiji sa preko 3000 članova. Ivana je kao glavni prioritet u narednom periodu navela dalji rad na izgradnji strukture organizacije i razvoju kulture operativne izuzetnosti.

Nakon malog, ali uspešnog eksperimenta tokom 2019-e, po prvi put javno delimo da smo organizovali Savetodavni odbor, čija je uloga da nam pomogne u realizaciji misije, ali i da potpunim uvidom u sve aspekte naših delatnosti nadzire naš rad i usklađenost sa misijom i vrednostima. Članovi ovog tela su neki od suosnivača Startita, vođe IT industrije i predstavnici organizacija za razvoj IT zajednice: Zoja Kukić, Vladimir Trkulja, Ivan Aksentijević, Igor Bogićević, Dragan Tomić i Jovana Tomić.

Otvorenost

Dugi niz godina smo odlagali posao zapisivanja i javnog objavljivanja nekih osnovnih informacija o nama jer je uvek bilo prečeg posla.

Na ovoj novoj verziji sajta možete videti inicijalne materijale koji bi trebalo da odgovare na većinu glavnih pitanja o nama. To je ujedno i prva verzija koja će se vremenom nadograđivati, a neke od glavnih stvari koje tamo možete videti su — identitet, misija i vizija i vrednosti, istorija, aktivnosti, struktura i članovi tima, upravna struktura i poslovni modeli.

Pored ovoga, najavljujemo da ćemo sa javnošću deliti kvartalne izveštaje o nizu aktivnosti koje smatramo važnim za deljenje — od programskih aktivnosti i rezultata, preko vesti vezanih za članstvo u organizacijama i telima namenjenim menjanju zakona, i značajnija nova partnerstva sa javnim i privatnim sektorom. Prvi izveštaj će biti postavljen 31. marta u rubrici Meta.

(Re)brendiranje

Još jedna od stvari koje smo odlagali je bilo jasnije komuniciranje toga šta označava brend Startit, kako se zovu različiti proizvodi i projekti koji se oslanjaju na taj brend, što je rezultiralo tragikomičnim nerazumevanjima svih vrsta.

U narednom periodu ćemo jasnije komunicirati te distinkcije, a sada želimo da podelimo sa vama i to da rebrendiramo jedan od naših najvažnijih i najstarijih proizvoda, i da uvodimo jedan novi brend za naš stari/novi departman.

Startit Rast

Promocija preduzetništva, preduzetničkog načina razmišljanja i edukacije o najboljim principima i praksama za preduzetnike su jedan od tri sržna dela naše misije. Naša Startap akademija je bila prvi akceleratorski program u Srbiji, dobijala međunarodne nagrade i dodatno prepoznata tako što je izabrana za prvog evropskog partnera Google-ove globalne mreže akceleratora, čiji je ekskluzan partner Googlea za Srbiju.

U poslednjih par godina je obim i varijetet naših preduzetničkih obuka potpuno eksplodirao i po prvi put smo odlučili da imamo bar jednu osobu koja se samo njima bavi puno radno vreme, da bismo brzo stigli do toga da ih sada ima četiri.

Ovaj tim smo odlučili da zovemo Startit Rast, zato što ne znamo nijednu bolju reč koja opisuje srž tehnološkog preduzetništva kao što je fokusiranost na rast, dok je i lični rast nešto što nam je izvanredno važno i nužan deo preduzetničkog uspeha.

Budući da imamo veliki broj novih akceleratorskih programa, od kurseva na RAF-u i MATF-u do akceleratora za inoviranje u oblasti hrane, energije i klimatskih promena, odlučili smo i da Startap akademiju jednostavno preimenujemo u Glavni program Startit Rasta.

Startit Dnevnik

Prvi projekat onoga što je kasnije postao Startit je bio medij, i medijske aktivnosti su u srži naše DNK i u srži naše strategije za realizovanje naše misije. Naš glavni medij koji je od 2012. dostupan na adresi startit.rs i najčešće komuniciran kao “Startit Blog” je u svom dosadašnjem radu postigao izvanredne rezultate. Ipak, da bismo postigli rezultate koje zahteva naša izvanredno ambiciozna misija shvatili smo da moramo da napravimo jedan veliki korak napred.

Stoga (re)definišemo brend ovog našeg medija, prelazimo na portalski format za koji verujemo da će izrasti u najsofisticiraniji i najprivlačniji za obrazovanu i profesionalnu publiku na domaćem tržištu, i značajno unaprediti vrednost našeg medija postojećoj publici. U skladu sa evolucijom našeg pokreta i medijske industrije kao takve odlučili smo da ga imenujemo i brendiramo kao Startit Dnevnik, mesto gde prikupljamo, obrađujemo i delimo sadržaje koji ostavljaju jak utisak na nas svojom informativnošću, uvidima, usmerenju i dokumentovanju sadašnjosti i budućnosti koju određuje.

Bukmarkujte Startit Dnevnik, verujemo da će vam biti još vredniji nego što je Blog bio prethodnih godina.

A sledećih 12 godina?

U odeljku “O nama” možete videti našu viziju za rad u narednom periodu, a dodatno bismo želeli da podelimo osećaj izuzetne motivacije i toga kao da zapravo tek sada zaista počinjemo. Sve što smo do sada postigli u velikoj meri dugujemo prijateljima, saradnicima, partnerima i donatorima, i nadamo se da ćemo i u narednom periodu moći da računamo na vašu podršku.