Narednih 12 godina Startita: promene u upravi, otvorenosti i brendiranju

Uz proslavu 12 godina rada spremamo se za sledećih 12 — sa vama delimo informacije o najvećim promenama koje planiramo za period koji je neposredno ispred nas.

Na nedavnoj proslavi našeg 12. rođendana u uskom krugu saradnika i partnera smo po prvi put podelili velike promene koje planiramo u strukturu i radu Startita. Drago nam je što ćemo ih sada podeliti i sa vama.

U ovih 12 godina aktivističkog rada smo puno toga naučili i u narednim mesecima ćemo sa vama podeliti najvažnije lekcije. Glavna praktična stvar koju smo shvatili odavno, ali konačno odlučili da primenimo je da odvojimo vreme i od ekipe koja pršti od entuzijazma, dobre volje i dobrih rezultata, napravimo tim koji je zadržao sav entuziajzam i iskrenost namera, ali da ga zavijemo u jednu moćnu, preciznu i profesionalnu mašinu koja kombinuje smele vizije sa strateškim strpljenjem i operativnom izvanrednošću. Ako želimo da promenimo svet oko nas, a ništa manje nas ne zanima, to je jedini ispravan korak za nas.

Glavne promene koje ćemo danas najaviti se tiču sledećih stavki:

1) Uprava
2) Otvorenost
3) (Re)brendiranje

Uprava

Radi maksimizovanja jakih i minimizovanja slabih strana, suosnivač Startita Vukašin Stojkov se izmešta na manje operativnu i više stratešku ulogu, pod titulom generalnog direktora Startita.

Kao glavni operativni rukovodilac kormilo preuzima Ivana Andrašević, naša nova izvršna direktorka. Ivana Andrašević se bavi društvenim aktivizmom preko 20 godina, ima dugu karijeru operativne izvrsnosti na raznim projektima, uključujući i trogodišnji mandat kao generalne sekretarke Saveza izviđača Srbije, najveće nacionalne organizacije za decu i mlade u Srbiji sa preko 3000 članova. Ivana je kao glavni prioritet u narednom periodu navela dalji rad na izgradnji strukture organizacije i razvoju kulture operativne izuzetnosti.

Nakon malog, ali uspešnog eksperimenta tokom 2019-e, po prvi put javno delimo da smo organizovali Savetodavni odbor, čija je uloga da nam pomogne u realizaciji misije, ali i da potpunim uvidom u sve aspekte naših delatnosti nadzire naš rad i usklađenost sa misijom i vrednostima. Članovi ovog tela su neki od suosnivača Startita, vođe IT industrije i predstavnici organizacija za razvoj IT zajednice: Zoja Kukić, Vladimir Trkulja, Ivan Aksentijević, Igor Bogićević, Dragan Tomić i Jovana Tomić.

Otvorenost

Dugi niz godina smo odlagali posao zapisivanja i javnog objavljivanja nekih osnovnih informacija o nama jer je uvek bilo prečeg posla.

Na ovoj novoj verziji sajta možete videti inicijalne materijale koji bi trebalo da odgovare na većinu glavnih pitanja o nama. To je ujedno i prva verzija koja će se vremenom nadograđivati, a neke od glavnih stvari koje tamo možete videti su — identitet, misija i vizija i vrednosti, istorija, aktivnosti, struktura i članovi tima, upravna struktura i poslovni modeli.

Pored ovoga, najavljujemo da ćemo sa javnošću deliti kvartalne izveštaje o nizu aktivnosti koje smatramo važnim za deljenje — od programskih aktivnosti i rezultata, preko vesti vezanih za članstvo u organizacijama i telima namenjenim menjanju zakona, i značajnija nova partnerstva sa javnim i privatnim sektorom. Prvi izveštaj će biti postavljen 31. marta u rubrici Meta.

(Re)brendiranje

Još jedna od stvari koje smo odlagali je bilo jasnije komuniciranje toga šta označava brend Startit, kako se zovu različiti proizvodi i projekti koji se oslanjaju na taj brend, što je rezultiralo tragikomičnim nerazumevanjima svih vrsta.

U narednom periodu ćemo jasnije komunicirati te distinkcije, a sada želimo da podelimo sa vama i to da rebrendiramo jedan od naših najvažnijih i najstarijih proizvoda, i da uvodimo jedan novi brend za naš stari/novi departman.

Startit Rast

Promocija preduzetništva, preduzetničkog načina razmišljanja i edukacije o najboljim principima i praksama za preduzetnike su jedan od tri sržna dela naše misije. Naša Startap akademija je bila prvi akceleratorski program u Srbiji, dobijala međunarodne nagrade i dodatno prepoznata tako što je izabrana za prvog evropskog partnera Google-ove globalne mreže akceleratora, čiji je ekskluzan partner Googlea za Srbiju.

U poslednjih par godina je obim i varijetet naših preduzetničkih obuka potpuno eksplodirao i po prvi put smo odlučili da imamo bar jednu osobu koja se samo njima bavi puno radno vreme, da bismo brzo stigli do toga da ih sada ima četiri.

Ovaj tim smo odlučili da zovemo Startit Rast, zato što ne znamo nijednu bolju reč koja opisuje srž tehnološkog preduzetništva kao što je fokusiranost na rast, dok je i lični rast nešto što nam je izvanredno važno i nužan deo preduzetničkog uspeha.

Budući da imamo veliki broj novih akceleratorskih programa, od kurseva na RAF-u i MATF-u do akceleratora za inoviranje u oblasti hrane, energije i klimatskih promena, odlučili smo i da Startap akademiju jednostavno preimenujemo u Glavni program Startit Rasta.

Startit Dnevnik

Prvi projekat onoga što je kasnije postao Startit je bio medij, i medijske aktivnosti su u srži naše DNK i u srži naše strategije za realizovanje naše misije. Naš glavni medij koji je od 2012. dostupan na adresi startit.rs i najčešće komuniciran kao “Startit Blog” je u svom dosadašnjem radu postigao izvanredne rezultate. Ipak, da bismo postigli rezultate koje zahteva naša izvanredno ambiciozna misija shvatili smo da moramo da napravimo jedan veliki korak napred.

Stoga (re)definišemo brend ovog našeg medija, prelazimo na portalski format za koji verujemo da će izrasti u najsofisticiraniji i najprivlačniji za obrazovanu i profesionalnu publiku na domaćem tržištu, i značajno unaprediti vrednost našeg medija postojećoj publici. U skladu sa evolucijom našeg pokreta i medijske industrije kao takve odlučili smo da ga imenujemo i brendiramo kao Startit Dnevnik, mesto gde prikupljamo, obrađujemo i delimo sadržaje koji ostavljaju jak utisak na nas svojom informativnošću, uvidima, usmerenju i dokumentovanju sadašnjosti i budućnosti koju određuje.

Bukmarkujte Startit Dnevnik, verujemo da će vam biti još vredniji nego što je Blog bio prethodnih godina.

A sledećih 12 godina?

U odeljku “O nama” možete videti našu viziju za rad u narednom periodu, a dodatno bismo želeli da podelimo osećaj izuzetne motivacije i toga kao da zapravo tek sada zaista počinjemo. Sve što smo do sada postigli u velikoj meri dugujemo prijateljima, saradnicima, partnerima i donatorima, i nadamo se da ćemo i u narednom periodu moći da računamo na vašu podršku.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Vukašin Stojkov

 • Wednesday, 22. January 2020.

  Zanima me, da li ce i u kojoj meri biti dostupniji materijali (Youtube kanal) sa radionica, “mini” kurseva koji se odrzavaju u Startit centrima? Pitam iz razloga, jer ne zive svi u mestima, niti su u blizini gde ima centara. Hvala
  ps. U svakom slucaju, srecno!

 • Wednesday, 22. January 2020.

  Zoja Kukić ne može ni po kojoj logici da bude u upravi Startit-a s obzirom da je reč o osobi koja je već bila deo Startit-a. Isto važi za Vladimira Trkulju. Dragan Tomić takođe nije nezavisan imajući u vidu da je reč o predstavniku Microsoft-a koji je u Digitalnoj Srbiji gde autor članka a i Zoja Kukić imaju angažman.Takođe isto važi i za Bogićevića koji je opet povezan kako sa Startitom. Nažalost, oni ne mogu da garantuju nezavisnost rada, a i opet Startit, kao i svako udruženje kad ispuni svoju misiju može uvek da se rasformira i prepusti palicu drugima.Ovo je samo farbanje i 2 nezavisna člana ne mogu da nadjačaju 4 povezana člana. Upravljanje Startitom ostaje u istim rukama. Bolje pokušati ponovo sa novim licima nego izlaziti sa ovakvim sastavom.

 • Saturday, 25. January 2020.

  @Zoran — hvala lepo na sugestiji Zorane. Baš dugo kreiramo i omogućavamo korisne sadržaje uživo i greota je što nismo ranije uspeli da namestimo situaciju tako da se snimaju i pohranjuju za one koji nisu mogli da im prisustvuju. Nemamo u ovom trenutku još uvek tačan plan ali svakako planiramo to da uvedemo kao redovnu praksu, a svakako da budemo i uživo prisutni u svim mestima širom zemlje.

  @Nikola — hvala ti na komentaru. Mislim da možda nisi najbolje pročitao članak, ili ja nešto ne kapiram. U članku se ne spominje da je uprava predata u potpunosti u druge ruke već da se uvodi funkcija izvršnog direktora. Nigde ne piše da je zadatak Savetodavnog odbora da osigurava nezavisnost delovanja već da vrši funkciju nadgledanja i savetovanja tima koji vodi Startit. Tvoje komentarisanje oko pranja smartam neprimerenim i uličarskim budući da dolazi od nekoga ko ima zvaničnu ulogu u jednom drugom udruženju građana u istoj oblasti, sve i ako komentarišeš u svoje lično ime.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu