Misija, vizija i vrednosti

Misija

Misija Startita je da napravi zdravo i uspešno društvo kreiranjem preduzetnih, nezavisnih i solidarnih pojedinaca koji stvaraju vrednost za sebe, svoje okruženje i ceo svet.

Zdravo društvo je zasnovano na širokom, slobodnom, nezavisnom i zrelom učešću građana i organizacija u javnoj diskusiji i donošenju odluka koje su važne za celo društvo. Sastavljeno je od pojedinaca koji su obrazovani, informisani i praktikuju kritičko razmišljanje u svakodnevnom životu i radu, u kojima se vode sledećim vrednostima: posvećenost, nezavisnost, poštenost, solidarnost, delotvornost, smelost, otvorenost, rasuđivanje, preduzetnost.

Uspešno društvo pruža jednaku priliku svim građanima da steknu znanja i veštine koje će ih učiniti ekonomski nezavisnim, i u njemu se ekonomska vrednost stvara i distribuira na tržištu koje je slobodno. Uspešno društvo je bogato resursima koje investira u razvoj obrazovanja, nauke, kulture i infrastrukture, zarad dobrobiti svih građana.

Zdravo i uspešno društvo čine preduzetni, nezavisni i solidarni pojedinci. Preduzetni pojedinci stalno opažaju probleme i potrebe oko sebe i osmišljavaju moguća rešenja. Oni stalno unapređuju svoja znanja i veštine i inovativnim pristupom, često korišćenjem novih tenhologija, kreiraju rešenja na poslu i u svakodnevnom životu. Nezavisni pojedinci razmišljaju svojom glavom i na taj način sebi stvaraju prilike za najbolje životne ishode i najveće doprinose razvoju svog okruženja. Ukoliko su članovi društva solidarni međusobno i upućeni su na pomaganje jedni drugima, bez da očekuju bilo šta zauzvrat za svoju pomoć, šanse za uspešnost društva koje čine se drastično povećavaju.

U Startitu verujemo da je pametnim i posvećenim angažmanom moguće kreirati ovakvo društvo, koje će unaprediti kvalitet života svih građana koji su njegov deo, i da će se na taj način maksimizovati vrednost koju svaki pojedinac svojim radom i aktivnostima kreira za sebe, za svoje okruženje i za celo čovečanstvo.

Vrednosti

Posvećenost

Posvećeni smo onome što radimo i dajemo cele sebe u to.

Ponašamo se odgovorno prema obavezama koje uzimamo na sebe.

Odgovorni smo prema ljudima oko sebe i prema svom okruženju.

Nezavisnost

Razmišljamo svojom glavom o tome šta je najbolje za svakoga od nas i za naše okruženje.

Ne predajemo drugima slobodu da donosimo odluke koje smatramo važnim za sebe i svoju zajednicu.

Uz davanje dužnog poštovanja, uvek ispitujemo u sebi i javno mišljenja i odluke autoriteta.

Poštenost

Važno nam je da budemo pošteni prema drugima i da drugi budu pošteni prema nama.

Solidarnost

Verujemo da je važno da svako od nas bude individualan, ali i da ćemo svi pojedinačno najbolje napredovati ukoliko podržavamo jedni druge.

Verujemo da je važno da svako od nas dobije ravnopravne šanse za dobijanje znanja i podrške potrebnih za uspeh i sreću u životu bez obzira na početnu poziciju.

Verujemo da je važno da ne ostavljamo nijednog člana naše zajednice na cedilu kada im je teško.

Verujemo da je važno da imamo visoko razvijen osećaj saosećanja za ljude oko sebe i da pažljivo komuniciramo i radimo jedni sa drugima.

Delotvornost

Stvari koje radimo radimo da bismo postigli važan cilj, ne da bismo radili zarad rada.

Ne veličamo inovaciju i tehnologiju kao takve, već ih koristimo da bismo postigli rezultate.

Smelost

I kada smo okruženi najvećim izazovima, verujemo u sebe i to da možemo da ih prevaziđemo.

Razmišljamo pozitivno i optimistično uz uključeni mozak jer smatramo da je to najbolji pristup životu i radu.

Ne plašimo se od toga da postavimo i postignemo velike ciljeve, ne plašimo se od toga da sanjamo i ostvarimo snove.

Otvorenost

Između sebe pričamo otvoreno i direktno zato što je tako najpoštenije i najdelotvornije.

Ne govorimo ni o kome stvari koje im ne bismo rekli u lice.

Rasuđivanje

Verujemo da je važno da budemo fokusirani i da svesno i posvećeno razmišljamo o svetu oko nas.

Važno je da budemo u stanju da samostalno donosimo dobre odluke i da prikupljamo sve informacije koje su nam potrebne za to.

Preduzetnost

Verujemo da je važno za svakoga od nas i za sve nas kolektivno da stalno uočavamo probleme i potrebe u našem okruženju i da smišljamo rešenja za njih.

Da bismo bili u stanju da rešavamo probleme podstičemo svoju radoznalost i stalno stičemo nova znanja i iskustva.

Delotvornost našeg znanja uvećavamo stvaralačkim razmišljanjem, isprobavanjem i kreiranjem rešenja za probleme i potrebe.

Vizija

Vizija nam je da je do 2032. polovina svih mladih ljudi u zemlji redovno u dodiru sa našim sadržajima, digitalnim i neposrednim, u svim delovima zemlje. Ovi mladi usvajaju i primenjuju naše vrednosti i svojim znanjem i stvaralaštvom kreiraju vrednost za sebe, svoje okruženje i ceo svet.

U tome im pomaže i zajednica zrelih profesionalaca, kojoj smo mi glavna tačka informisanja i povezivanja. U ovoj zajednici vlada jak duh solidarnosti i međusobnog pomaganja bez očekivanja bilo čega zauzvrat.

Svima pomaže sve više prisutan pozitivan brend stručnjaka i inovatora iz Srbije na globalnom nivou, koji im omogućava pristup izvanrednim prilikama za učenje i poslovanje i povezivanje sa interesantnim ljudima širom planete.