Idejni tvorac i suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, koji je pre manje od dve nedelje postao najmlađi poznati kriptomilijarder na svetu, donirao je preko milijardu dolara mim kriptovaluta indijskom kripto korona-fondu.

Buterin je donirao 500 Ethereum (ETH) kovanica i preko 50 biliona Shiba Inu (SHIB), mim kriptovalute slične dožkoinu, vredne oko 1,14 milijardi dolara u trenutku transakcije. Donacija je izazvala paniku kod nekih investitora, što je doprinelo padu cene SHIB-a od preko 35 odsto u protekla 24 sata. Ova mim kovanica, koja u poslednje vreme privlači maloprodajne investitore u Kini i drugde, je poslednjih dana nakon nedavnih skokova dožkoina uspela da prikupi milijarde dolara investicija pre pada uzrokovanog Buterinovom donacijom. 

Sandip Nailval, koji je osnovao kripto organizaciju Polygon, kao i indijski kripto korona-fond, rekao je da sa donacijom neće učiniti ništa što bi naškodilo bilo kojoj zajednici, posebno maloprodajnoj zajednici koja investira u SHIB. Fond planira da izvrši „promišljenu likvidaciju” kako bi ispunio svoje ciljeve. Donacija će biti konvertovana sporijim tempom tokom određenog vremenskog perioda.

Buterin, koji je početkom ovog meseca postao najmlađi kripto milijarder sa 27 godina, takođe je prebacio Ethereum i Dogelon Mars, još jednu mim kriptovalutu, ukupne vrednosti od 336 miliona dolara Fondaciji Methuselah, neprofitnoj organizaciji koja se bavi regenerativnom medicinom. Pored toga, donirao je preko 13.000 Ethereum kovanica za Givewell, neprofitnu organizaciju koja pronalazi najbolje dobrotvorne organizacije širom sveta. Donirao je i zajednici Gitcoin, MIRI i Charter Cities Institutu.

Zbog nestabilne prirode kriptovaluta, posebno mim valuta, ovo ipak može značiti da će ove organizacije dobiti mnogo manje novca nego što je Buterin donirao, ali ovo svakako ostaje jedan od najvećih pojedinačnih filantropskih poteza, kao i potez koji će možda povećati značaj kriptovaluta.