U nedelju ujutro je samoproklamovani Tehno kralj na trenutak postao središte popularne kulture, gostovanjem na SNL-u, popularnom programu koji se po prvi put uživo prenosio na YouTube-u. Ovom prilikom, koja je u velikom delu entuzijasta za kriptovalute dugo čekana zbog mogućih uticaja na njihovu cenu, Ilon Mask je očekivano pričao o dožkoinu, iako je rezultat koji su neki očekivali, rast cene ove valute, izostao. Bez obzira na to, može se reći da je ovo bio jedan od najvećih momenata ukrštanja tehnološke industrije i kriptovaluta sa glavnim tokom popularne kulture.

SNL (Saturday Night Live) je američka televizijska skeč komedija koja se emituje od 1975. godine, čineći je jednom od najdugovečnijih televizijskih emisija u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnoge zvezde Holivuda poputa Vila Ferela, Adama Sendlera, Bila Mareja i Edija Marfija počeli su svoje karijere upravo u SNL-u. Skečevi u emisiji na parodičan način prikazuju aktuelne političke i kulturne događaje i izvodi ih ansamblska postava glumaca koja se sastoji od redovnih i sezonskih članova. Na neki način, Mask zapravo predstavlja model savremenog SNL domaćina. Stalno je kontroverzan i ima ideje o praktično svemu, što bi bilo lako zanemariti da se toliko njih nije ostvarilo. Čini se da nema nimalo srama ili rezervi koji bi mogli da spreče većinu izvršnih direktora i industrijskih vođa da ne rade sulude stvari na televiziji uživo.

Mask je započeo emisiju rekavši da je prvi SNL-ov domaćin sa Aspergerovim sindromom. Šalio se o svom trošku, pričao o obnovljivoj energiji i Marsu i glumio razne uloge. Ali reklo bi se da je dožkoin, kriptovaluta inspirisana internet mimom bila zvezda večeri. Ovu epizodu SNL-a mnogi su posmatrali kao neko krunisanje dožkoina, nadajući se da će gostovanje milijardera doprineti tome da vrednost ove kriptovalute dostigne presudnu granicu od jednog američkog dolara. Međutim, ubrzo nakon početka emisije, cena dožkoina se srušila —  pala je za gotovo trećinu pre neizbežne korekcije. Usled pojačanog broja transakcija ovom kriptovalutom, Robinhood je bio prisiljen da po ko zna koji put pauzira sva trgovanja kriptovalutama.

Čini se da bi Maskovo gostovanje moglo značiti da će u budućnosti biti mnogo više titana tehnološke industrije u SNL-u ili sličnim programima. Odabir Maska je sigurno dobar način da se privuče nova publika koja će gledati emisiju, jer je YouTube po prvi put uživo prenosio SNL za međunarodnu publiku.

Dožkoin prkosi logici

Poslednjih nekoliko meseci, divlje vožnje akcija poput Gamestop-a i ove kriptovalute prkosile su svakom logičkom razmišljanju. Izgleda da je Gamestop bio samo upozorenje kako će se berza kretati. Rast vrednosti akcija ove kompanije podstakla je grupa koordiniranih korisnika Reddit-a. Ali, dožkoin je drugačiji. Kriptovaluta je stvorena u šali 2013. godine i tavorila je u anonimnosti tokom većeg dela svog postojanja, čak i dok su popularne kriptovalute poput bitkoina stekle i institucionalno priznanje. Samoparodirajuća kriptovaluta je do danas naglo porasla za preko 10.000 odsto, samo ovog meseca vrednost je skočila za 800 odsto, podstaknuta neumornom promocijom slavnih ličnosti poput Ilona Maska i Marka Kjubana.

Milijarder izgleda ne odustaje od mim kriptovalute, rekavši u današnjem tvitu da će SpaceX sledeće godine lansirati satelit Doge-1 na Mesec, da će misija biti plaćena dožkoinom i da će to biti prva kriptovaluta i prvi mim u svemiru.

Za razliku od bitkoina, ne postoji ograničenje za ponudu dožkoina. Kao rezultat, novčić može beskonačno rasti, što znači da će njegova cena neizbežno pasti, ako ne uskoro, onda eventualno. Za razliku od popularnih alternativnih kriptovaluta, dožkoin nema korisnu ili širu namenu. Za razliku od Gamestop-a, dožkoin je lišen bilo kakve imovine i za razliku od „mim akcija”, sentimentalna vrednost dožkoina postoji samo nekoliko meseci. Tržišnu kapitalizaciju dožkoina, koja trenutno iznosi oko 75 milijardi dolara, neki su opisali kao jednu od besmislenijih, nelogičnih izvora stvaranja vrednosti u istoriji finansijskih tržišta. Ali upravo u svojoj besmislenosti, dožkoin nam govori o mentalitetu investitora, digitalizaciji ekonomije i današnjoj kulturi.

Šta će biti drugačije nakon ovog nastupa Ilona Maska u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija u SAD-u? Ne znamo, ali pretpostavljamo da nešto hoće. Nismo do sada imali prilike da vidimo direktore najvećih tehnoloških firmi kako glume u komičnim televizijskim programima koje gledaju milioni ljudi, a posebno ne da u njima objašnjavaju i popularizuju kriptovalute. Da li će ovo postati običaj, da li će vrednost dožkoina da raste ili pada? Nismo sigurni, ali deluje izvesno da je vrednost Ilona Maska kao zvezde u usponu.