Tri godine Ethereuma — kako se razvijala platforma koja je redefinisala blockchain

Ethereum je napunio tri godine, a evo kratkog prikaza njegove evolucije od prve zamisli Vitalika Buterina do danas.

Tanja Marin - 3. Avgust, 2018.

Ethereum, druga najveća kripto mreža i kriptovaluta ovih dana je proslavila treći rođendan. Svojom pojavom pre tri leta nije u velikoj meri ugrozila dominaciju bitcoina na tržištu kriptovaluta, ali se izdvojila novinama kojima je promenila svet kriptovaluta i blockchaina, o čemu govori i podatak da je na ovoj platformi za samo tri godine lansirano više od 700 tokena i 1700 decentralizovanih aplikacija (DApps).

Kako je sve počelo?

Idejni tvorac i osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, mladi programer koji se još 2011. godine zainteresovao za blockchain tehnologiju i Bitcoin, ubrzo je počeo da zamišlja blockchain platformu koja je imala širu upotrebu i primenu, koja nije, kao kada je bitcoin u pitanju, vezana samo za finansije i trgovinu.

Početkom 2013. godine Buterin je objavio white paper Ethereuma u kojem je opisao kako će ova platforma izgledati, da bi krajem iste godine predložio početak razvoja nove mreže sa opštim skriptnim jezikom.

Formalan razvoj softvera započela je Švajcarska kompanija Ethereum Switzerland GmbH početkom 2014. godine. Tokom leta i jeseni te godine su usledile online javna pretprodaja ETH-a, od koje su investitori dobili 60 miliona dolara, s tim što je 12 miliona dobio tim developera, a zatim i objavljivanje protokola po kojem se za svaki izrudareni blok stvara (dobija) 5 Ethereuma.

Developeri su u maju 2015. godine objavili poslednji prototip Ethereuma pod nazivom Olympic, dok je 30. jula 2016. svetlost dana ugledao Frontier — prva verzija Ethereuma.

Na drugu verziju korisnici su čekali 8 meseci kada je objavljen Homestead, prvi stabilna verzija Ethereuma.

Ugrožena bezbednost i ‚‚cepanje” Ethereuma

Decentralizovana autonomna organizacija (DAO) je maja 2016. godine prikupila 150 miliona dolara masovnom prodajom, da bi samo mesec dana kasnije (18. juna) anonimna grupa hakovala DAO i ukrala 50 miliona dolara sa Ethereuma. Ovo je uznemirilo kripto zajednicu, pa je kao posledica upada u DAO i veće bezbednosti, 2. jula, manje od godinu dana nakon osnivanja, mreža Ethereum podeljena postupkom hard forka na dve mreže: Ethereum (ETH) i Ethereum Classic (ETC).

Ethereum Classic je ostao na originalnom blockchainu, dok je Ethereum preuzeo novi blockchain i od tada mnogo ozbiljnije radi na bezbednosti i sprečavanju novih napada. U tom momentu su se i osnivači, developeri, biznis partneri, rudari i korisnici Ethereum ekosistema ogradili od ETC-a.

Rekordna vrednost

Ethereumu je bilo potrebno godinu i sedam meseci da dostigne tržišnu (berzansku) vrednost od milijardu dolara, da bi samo mesec dana kasnije bila osnovana Enterprise Ethereum Alliance (EEA), koju čine 30 osnivača iz različitih blockchain startapa, grupa koje se bave istraživačkim radom i kompanija iz grupe Fortune 500. Ova neprofitna organizacija sada ima više od 150 članova među kojima su, između ostalih, najveće svetske kompanije, banke i revizorske i konsultanske kuće.

Značajan momenat u trogodišnjem postojanju Ethereuma je 19. maj 2017. godine kada je po prvi put cena jednog ETH-a premašila cifru 100 dolara, a nakon što ga je podržala Rusija, cena mu je u junu skočila na 400 dolara.

Developeri sve ovo vreme nisu prestajali da rade na razvoju Ethereum mreže, pa je u oktobru 2017. objavljena i treća verzija ove platforme — Metropolis Part 1: Byzantium.

Kada su prošlog decembra gotovo sve kripto valute dostigle svoje maksimalne vrednosti isto se desilo i sa Ethereumom, koji je premašio vrednost od 800 dolara, a za razliku od drugih vrednost je nastavila da mu raste i u januaru kada je dostigao najveću vrednost od osnivanja — 1418 dolara.

Posle toga je ETH doživeo sudbinu drugih kriptovaluta, pa mu je cena pala ispod 400 dolara. Na svoj treći rođendan tržišna vrednost ove kriptovalute, prema podacima CoinMarketa, iznosi 43 milijardi dolara.

Iako je vrednost Ethereuma na tržištu veoma važna, ova platforma nije nastala zbog novca, niti je to bio motiv. Ethereum je, za razliku od Bitcoina, postao platforma za developere koja im je omogućila da kreiraju i pokreću pametne ugovore i decentralizovane aplikacije. Inovacija koja to omogućava je Ethereum Virtuelna Mašina (Ethereum Virtual Machine — EVM) koja predstavlja Tjuring kompletan softver koji radi na Ethereum mreži.

Ethereum je ovom inovacijom zapravo postao prva tehnologija koja je blockchainu dala novu dimenziju izvan peer-to-peer elektronskog sistema razmene digitalnog novca, a to je izvršavanje programskog koda bilo koje decentralizovane aplikacije.

Budućnost Ethereuma

Tim developera radi na razvoju novog izdanja treće verzije Ethereuma, Metropolis, koji će uskoro biti na raspolaganju korisnicima, dok četvrta verzija, čiji naziv će biti Serenity, najverovatnije neće biti dostupna pre četvrtog rođendana ove platforme.

Iako je Bitcoin i Ethereum možda besmisleno porediti jer su nastali sa potpuno drugačijim ciljem i idejom, ipak je potrebno naglasiti da Ethereumu predstoji dug put da bi stekao uticaj i rasprostranjenost prve kriptovalute. Problem skaliranja zajednički je za obe platforme, a decentralizovane aplikacije kreirane na Ethereumu i dalje čekaju omasovljenje i ljude koji će ih zapravo koristiti.

Ono što je sigurno je da je Ethereum pokrenuo kripto revoluciju sa Ethereum Virtuelnom Mašinom (EVM), pametnim ugovorima, decentralizovanim aplikacijama, digitalnim sredstvima, dozvoljenim knjigama, i na taj način oslobodio ogroman potencijal jedne nove tehnologije i pokrenuo lavinu onih koji su spremni da je dalje unapređuju i iz korena menjaju mnoge zastarele, centralizovane sisteme.

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa