Velike kompanije osnovale koaliciju protiv Apple-a: „Na udaru osnovne slobode programera”

Među osnivačima su Spotify, Epic Games i Match Group, kompanija u čijem se vlasništvu nalazi aplikacija Tinder, ali i Blix, Blockchain.com, Deezer i mnogi drugi.

Nekoliko velikih kompanija koje pružaju softverske usluge udružilo se u borbi protiv Apple-ove navodne antikonkurencijske politike i osnovalo „Koaliciju za pravednost aplikacija” (The Coalition for App Fairness).

Među osnivačima su Spotify, čiji osnivač ulaže više od milijardu evra svog ličnog novca u evropske startape, Epic Games i Match Group, kompanija u čijem se vlasništvu nalazi aplikacija Tinder.

Novoformirana grupa tvrdi da Apple „oporezuje potrošače i uništava inovacije”, kritikujući ono što naziva antikonkurencijskom politikom, dok međunarodna korporacija sa sedištem u Kupertinu, koja je već umešana u sudsku borbu sa pojedinim osnivačima „Koalicije”, odavno negira ove optužbe, prenosi BBC.

Kompanija Google nije pomenuta u izjavi prilikom osnivanja grupe, ali jeste navedena na sajtu koalicije i pritom optužena za sličnu politiku Apple-ovoj.

Koalicija je osnovana kao nezavisna neprofitna organizacija, a mogu da joj se pridruže i druge zainteresovane kompanije, dok pored „vizije” koja se sastoji od 11 tačaka, grupa identifikuje i tri ključna problema na kojima će voditi kampanju:

– Antikonkurencijska politika Applea i Googlea, za koju kaže da ograničava proizvode i funkcije dostupne potrošačima.

– Procenat od 30 odsto, ili kako grupa to naziva „porez na aplikacije”, koliko Apple i Google uzimaju od svake kupovine putem njihovih prodavnica.

– Nedostatak slobode potrošača.

Inače, pojedini osnivači „Koalicije” su dugogodišnji kritičari Applea i njene politike. Epic Games je već tužio obe navedene kompanije zbog uklanjanja popularne igrice Fornite sa online prodavnica, Spotify je Evropskoj uniji podneo žalbu protiv Applea, dok se u obračunu sa ovim tehnološkim gigantom nalaze i platforme Tile, Basecamp i Prepear.

„Osnovne slobode programera su na udaru. Zastupnici smo svake kompanije koja je spremna da povrati svoja prava i ospori antikonkurencijsko ponašanje koje danas postoji u prodavnicama aplikacija”, rekao je izvršni direktor Epic Gamesa, Tim Svini.

Među osnivačima su i Blix, Blockchain.com, Deezer, Evropski savet izdavača, News Media Europe, Protonmail i SkyDemon.

Apple nije direktno komentarisao formiranje grupe, ali i dalje smatra da je 30 odsto „poreza na aplikacije” u skladu sa industrijskim standardima i drugim digitalnim tržištima.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu