Osnivač Spotify ulaže više od 1 milijardu € svog ličnog novca u evropske startape

Ek želi da se u toku iduće decenije stvori koncept „evropskog sna”, kao pandan „američkom snu”.

Danko Novović
24/09/2020

Osnivač striming i medijske platforme Spotify, Danijel Ek, najavio je danas da će uložiti više od milijardu evra svog ličnog novca u evropske tehnološke startape u najranijim fazama njihovog razvoja.

Šveđanin je obećao da će investirati u evropske startape, u težnji da pomogne tržištu Starog kontinenta da postane konkurentno Silicijumskoj dolini. 

„Ako uporedite Evropu i SAD, Evropa još uvek u dvostruko ili trostruko manjoj meri finansira kompanije u svim razvojnim fazama, u odnosu na Ameriku”, rekao je Ek u obraćanju na globalnoj tehnološkoj konferenciji Slush.

„Neki od najvećih svetskih talenata napuštaju Evropu, zato što se tu ne osećaju adekvatno vrednovanim. Potrebno nam je više ‘super kompanija’, koje ‘podižu lestvicu’ i koje mogu da insipirišu druge”.

Ek je najavio da će tokom narednih deset godina investirati u kompanije u najranijim fazama, koje su previše rizične za većinu investicionih fondova.

Kao neke od sektora u koje planira da ulaže novac, Ek je izdvojio zdravstvo, obrazovanje, mašinsko učenje i biotehnologiju.

„Želim da učinim ono za šta smatram da je do mene, pošto svi znamo da je jedan od najvećih izazova pristup kapitalu”, rekao je Ek, dodajući da želi da se u toku iduće decenije stvori koncept „evropskog sna”, kao pandan „američkom snu”.

Prema Forbsovoj listi, Ekovo bogatstvo iznosi 3,6 milijardi dolara, što znači da će uložiti okvirno trećinu svog novca.

Kako je istakao, „evropski san” doživljava kao koncept fokusiran na bolju budućnost za celu zajednicu, a ne samo za pojedinca, što je u srži „američkog sna”.

„Verujem da su svi činioci tu, samo moramo da ih spojimo. Već smo svedoci rasta evropskog startap ekosistema. Nadam se da verujete u ono što gradite i da ste dovoljno hrabri da u tome istrajete do kraja, čak i ako put nije lak”, poručio je Ek investitorima i preduzetnicima.

Kako je Šveđanin dodao, ako ste preduzetnik ili naučnik koji pokušava da pronađe rešenje za ozbiljne probleme, Evropa će u budućnosti postati sjajno mesto, gde ćete moći da izgradite kompaniju i ostavite trag.

 

Danko Novović

Objavio/la članak.

četvrtak, 24. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije