URI: Svi frilenseri će biti tretirani jednako, odluka možda ne bude u petak

Šta se krije iza ideje o kategorijama i treba li neki da strahuju? 

Petar Paunović
27/01/2021

Koliko će frilenseri platiti za poreze i doprinose? Taj odgovor bi trebalo da dobijemo u petak, nakon pregovora Vlade s Udruženjem radnika na internetu, mada postoji šansa da on bude odložen za narednu nedelju. Kako predsednik URI-a Miran Pogačar kaže za Startit Dnevnik, uslovi će biti jednaki za sve, nezavisno od toga šta su kao frilenseri radili. 

Kada se nakon prvog razgovora Udruženja s premijerkom, ministrom finansija i direktorkom Poreske uprave povelo pitanje o kategorima, brojni frilenseri su se pobunili u strahu da se time razjedinjuju i da neće biti svi jednako tretirani. 

“Ideja s kategrijama nije da se frilenseri razdvajaju, već da se utvrdi ko zapravo jesu radnici na internetu. Na prvom sastanku su od nas zahtevali da razgovaraju s frilenserima pojedinačno i da rešavaju stvari od slučaja do slučaja, na šta smo mi negodovali. Ideja je da utvrdimo čija prava mi kao Udruženje zastupamo, ko su radnici na internetu i to predstavimo na razgovorima, a sve što dogovorimo će se jednako odnositi na sve te ljude”, objašnjava Pogačar. 

To znači da vaša primanja, kao ni to da li ste radili kao nastavnik engleskog, dizajner ili programer, neće uticati na način na koji će biti odlučeno o tome kolike poreze i doprinose treba da platite za pet godina unazad. 

Na današnjem sastanku s Poreskom upravom, predstavnici Udruženja će nastaviti da iznose argumentaciju protiv rešenja koja su poreznici doneli, kao i da utvrđuju nenaplativnost samih dugovanja. 

“Utisak je da su i u PU shvatili da nema osnova, ni načina da se naplate doprinosi, što je i najveći deo duga. Ono na čemu insistiramo jeste to da se ne može zahtevati plaćanje obaveza, a da frilenseri nemaju nikakva prava.”

Upravo su doprinosi stvar koja se najčešće zanemaruje, kada se priča o navodnom dugu frilensera. Naime, prilikom plaćanja nameta na prihode iz inostranstva, što je dažbina koju radnici na internetu treba da izmire, od poreske osnovice se odvaja 20 odsto poreza na dohodak, 25,5 procenta za PIO i 10,3 za zdravstveno osiguranje. Kada se na sve to dodaju i kamate, neki frilenseri dobijaju rešenja po kojima treba da plate gotovo 80 odsto svega što su zaradili u prethodnih pet godina

Pritom, tek od prošle godine frilenseri mogu da se prijave za penziju i zdravstveno osiguranje, ali ni to nije najbolje regulisano, objašnjava Pogačar. Zato veruje da će ako ništa drugo, taj deo biti optisan, jer nije pošteno da frilenseri plate doprinose koje nemaju prava da koriste. 

Svakako, potpuni uspeh bi bilo otpisivanje čitavog duga, odnosno da frilenseri s plaćanjem poreza i doprinosa počnu tek nakon što se uredi njihov status. Šta je donja granica, to u Udruženju nisu mogli da nam kažu, kako ne bi ugrozili pregovore. Ono što je jasno, ukoliko ne budu zadovoljni, ponovo će se naći na ulicama, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva nadaju se pozitivnom ishodu. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 27. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije