Udruženje radnika na internetu potvrdilo neslaganje sa predlogom Vlade — najavili protest 7. i 8. aprila

Protest je ranije najavljen za 24. april. 

Petar Paunović
02/04/2021

Udruženje radnika na internetu, u znak protivljenja Vladinom rešenju, organizuje kampovanje 7. aprila od 18 sati, a dan kasnije i proteste od 11 časova ispred Narodne skupštine.

Upravo u toj zgradi  će se u narednim danima raspravljati o sudbini frilensera, pošto je Vlada usvojila predlog izmena zakona i predala ga poslanicima. Ukoliko izmene budu izglasane, radnicima na internetu, koji su zarađivali do 384.000 dinara godišnje, dug će biti otpisan. 

Onima koji su zaradili iznad te sume, ta razlika će biti dodatno umanjena za normirane troškove od 43 odsto, a zatim će se na tako dobijenu poresku osnovicu računati 20 odsto poreza, 25,5 procenata za PIO i 10,3 odsto za zdravstveno osiguranje. Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa. 

Protest je ranije najavljen za 24. april, ali kako su u Udruženju radnika na internetu ranije rekli, ukoliko Vlada preduzme naredne korake, oni će na ulice izađi i pre tog datuma.

Naravno, ulazak zakonskih izmena u skupštinsku proceduru ne znači da je situacija rešena i da u budućnosti ne možemo očekivati ponovno obnavljanje pregovora. Ipak, umesto da se predlozi i rešenja donose jedinstveno, prethodne dane obeležio je sukob dva udruženja. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 2. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije