Od 3.d o 5. maja u Startit Centru Vršac realizovaćemo kurs pravljenja igara u Scratchu za decu. Učešće na kursu je besplatno, a kurs je namenjen deci uzrasta od III do VIII razreda osnovne škole.

U skladu sa školskim smenama, odredili smo dva termina u kojima možete upisati svoje dete:

sreda/četvrtak/petak 9-12h

sreda/četvrtak/petak 15-18h

O kursu

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. Omogućava deci od 8-16 godina (ali i odraslima) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre. Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece, sastavi svoju igru.

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio “Supersonic Parachute” timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu kroz mnoštvo radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečjem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodi zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

Roditelji rezervišu mesto klincima davanjem depozita od 2.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima; u suprotnom, depozit se u vaše ime donira Socijalno-humanitarnom udruženju paraplegičara i kvadriplegičara Parakvad VŠ.

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit, a svedočanstva o tome možete pogledati i na komentarima naših prethodnih učesnika na ovom linku.

Utisci sa Leta dečijih programa

Kako je bilo na predhodnim kursevima i kakvi su utisci dece koja su prošla kroz naše programe, ali i roditelja možete pročitati u tekstovima koje je napisao naš predavač Ranko Trifković:

Kad deca više neće da gledaju crtaće: Utisci iz prve nedelje Leta dečijih programa

Tajna dobrog podučavanja je učenje kroz istraživanje — 2. nedelja dečjih programa

Utisci sa trećeg jednonedeljnog kursa programiranja igara u Scratchu

Bolje se uči uz jasan cilj — utisci nakon četvrte nedelja kursa programiranja za klince i klinke

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu “ko prvi mestu, njemu mesto”.

Redovno proveravajte mail jer ćemo Vam kroz par dana poslati da li je Vaše dete primljeno na kurs.

Prijavu možete izvršiti ovde.