Osnivač i izvršni direktor kompanije Amazon Džef Bezos postavio je novi rekord na listi najbogatijih ljudi na svetu, pošto su u sredu deonice pomenute kompanije skočile za 4,4 odsto i dostigle vrednost od 2.878 dolara, piše Bloomberg.

Tom prilikom procenjeno je da Bezosovo bogatstvo iznosi oko 172 milijarde dolara, što je za 56.7 milijardi više u odnosu na prethodnu godinu. Jedan od glavnih razloga je veliki porast poslovanja Amazona od početka pandemije, što je navelo da kompanija u martu zaposli oko 100.000 novih radnika, da bi nastavila sličnim tempom u aprilu kada je tražila još 75.000 radnika.

Pročitaj i: 

Amazon se ukidanjem spornih termina priključio Githubovom uklanjanju „master” i „slave” — Širenje uticaja rasnih protesta na IT

Uticaj pandemije na najbogatijeg čoveka na svetu: Džef Bezos se vratio u operativu Amazona

Uporedo sa zabeleženim uspehom u potražnji robe i usluga, Amazon je na više frontova trpeo kritike da ne postoje odgovarajući uslovi za bezbedan rad i zaštitu od korona virusa, što je u jednom trenutku kulminiralo kontroverznim otpuštanjima radnika i najavljivanjem novih mera zaštite, kao što je pravljenje sopstvene laboratorije za testiranje radnika. Ovih dana pristigla je i vest da će svim radnicima Amazon dati između 250 i 500 dolara bonusa za rad tokom juna.

Džef Bezos nije jedini koji je tokom pandemije drastično uvećao svoje bogatstvo. Pridružuju mu se i izvršni direktor kompanije električnih automobila Tesla Ilon Mask, sa uvećanjem od 25.8 milijardi, i osnivač Zoom-a Erik Juan, koji je od početka godine bogatiji za 13.1 milijardu dolara.