Posle dvonedeljnih protesta u Americi, izazvanih ubistvom Džordža Flojda, postavljaju se pitanja o nejednakostima baziranim na rasi u svim aspektima američkog i globalnog društva. Burne reakcije nisu zaobišle ni tehnološku industriju, a upravo tome svedoče dva poteza koje smo imali prilike da vidimo u prethodnim danima.

Kako prenosi ZDNet, izvršni direktor portala GitHub potvrdio je u petak da će kompanija izmeniti termine koji u sebi sadrže rasne konotacije, novim i neutralnijim izrazima. Predviđena je izmena termina „master” (gospodar) alternativama „main/default/primary” (glavno/uobičajeno/primarno), dok će „slave” (rob) biti zamenjen pomoću izraza „secondary” (sekundarno). Pomenuta terminologija uglavnom se odnosi na radnu verziju koda. 

Promene će uslediti i za reči „blacklist” (crna lista) i „whitelist” (bela lista) alternativama „deny/exclude list” (lista odbijenih/izuzetih) i „allow list” (lista prihvaćenih). „Blacklist” je do sada najčešće bio u upotrebi za fajl sa rečima koje su pogrdne, ili neprikladne kao korisnički unos, na primer prilikom komentarisanja. 

U prethodnim godinama pojedini istraživači upozorili su da bi upotrebom ovih izraza pojedine vrednosti rasizma dobile na snazi i potvrdi, te nastavile da se reflektuju na čitavu zajednicu.

Isti potezi i u Amazonu i drugim kompanijama

Prema pisanju Business Insider-a, inženjeri Amazona rade na internoj Wiki stranici koja za cilj ima sakupljanje alternativnih fraza za izraze koji imaju rasne i stereotipne konotacije. Već navedeni primeri koje GitHub menja biće izmenjeni i u Amazonu, a uz to doći će do izmene termina kao što su „brown bags” (braon vreće, izraz da se pripremi i ponese obrok na radno mesto) u nešto poput „ručaj i uči”. Biće i ukinutih izraza, jedan od primera je „cake walk” (opisuje lak posao), jer potiče iz plesne igre koju su osmislili afroamerički robovi na plantažama. 

Slične inicijative postoje i u drugim kompanijama, pogotovo kada je reč o izrazima „blacklist” i “whitelist”. Da će biti izmena potvrđuju Android, Go, PHPUnit, Curl, Chrome i mnogi drugi.

Ukoliko biste i sami želeli da doprinesete navedenoj inicijativi, pogledajte sledeće uputstvo kako da ručno unesete izmene u repozitorijumu.

Suosnivač Reddita podneo ostavku iz solidarnosti

Prošle nedelje se oglasio i jedan od suosnivača Reddita Aleksis Ohanian, koji je objavio da napušta kompaniju uz predlog da njegovo mesto u odboru ustupe osobi tamnije boje kože.

Kako prenosi ETonline, ukoliko se pomenuti predlog usvoji, odbor će imati prvu osobu tamne kože među svojim članovima. Ohanian je uz ovu odluku naveo da će svi budući prihodi koje ostvari od vlasništva akcija pomenute kompanije donirati zajednici Afroamerikanaca.