Tim naučnika prvi put uspešno povezao ljudski mozak na internet

Ambiciozni četvorogodišnji projekat naučnika iz Južnoafričke Republike rezultirao je prvim povezivanjem ljuskog mozga na internet.

Pre četiri dana Vitvatersrandski univerzitet iz Johanezburga izašao je u javnost sa saopštenjem da je povezao ljudski mozak direktno na internet u realnom vremenu.

Projekat Brainternet, od mozga pravi IoT čvor na internetu beležeći moždane talase preko Emotiv EEG uređaja (elektroencefalografije – metode kojom se registruje moždana električna aktivnost). Prikupljene signale Emotiv prenosi na Raspberry Pi kako bi ih ovaj jeftini, moćni računar dalje preneo na programski interfejs koji ih onda prikazuje na vebu.

Ovo je tek početak jer se u budućnosti očekuje složenija interakcija između mozga i interneta, na primer u smislu reagovanja na pokrete ruku i druge slične stimulanse. Čin povezivanja ljudskog mozga na internet čini da mašinsko učenje, neurokompjuterski interfejsi (brain computer interface (BCI)) i sve druge tehnologije koje pokušavaju da kanališu sadržaj naših misli u mašine, budu na dobitku tako što će buduće aplikacije klasifikovati snimljene podatke (moždane talase). Konkretno, od ovog povezivanja korist mogu da imaju Ilon Maskova inicijativa za povezivanje mozga sa računarima, Mark Zakerbergova zamisao da naše misli prevodi direktno u tekst ili Brajan Džonsonova ideja da programira ljudske mozgove.

Inženjeri biotehnologije čak predviđaju da će veza između mozga i interneta postati dvosmerna. A možda u tom procesu naučnicima postane jasnije kako mozak procesuira informacije.

Iako ovo može da zvuči kao jedna od onih stvari koje su moguće negde drugde, a ne u Srbiji, to i nije baš tako. Emotiv EEG uređaj postoji i u okviru VR Laba u Startit Centru Beograd, gde svi koji su zainteresovani za BCI mogu da dođu i saznaju nešto novo ili unaprede već postojeće znanje iz ove oblasti koja obećava.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu