Da li će Facebook uskoro moći da nam čita misli?

Novi projekat Zakerberga i ekipe ima vrlo ambiciozan cilj — kreiranje moždano-kompjuterskog interfejsa koji će naše misli direktno prevoditi u tekst.

Pored gomile stvari koju je Facebook najavio na svojoj F8 konferenciji, našla se i informacija o projektu na kome rade inženjeri iz zagonetne Zgrade 8 o kojoj se dugo spekulisalo. Reč je o kreiranju moždano-kompjuterskog interfejsa koji će omogućiti direktan prevod naših misli u kucan tekst.

Tim od 60 inženjera trenutno radi na rešenju koje će bez invazivnih implantata, korišćenjem optičkog skeniranja mozga (od sto puta u sekundi) detektovati da li osoba priča u sebi i zatim taj “govor” prevoditi u tekst. Kako su najavili iz Facebookovog odeljenja za istraživanje i razvoj, cilj ovakvog projekta bi bio da omogući ljudima da kucaju do 100 reči u minuti, dok bi sa daljim razvojem ove tehnologije ona mogla da se koristi i za upravljanje unutar proširene i virtuelne realnosti čime bi se izbegla potreba za korišćenjem kontrolera.

Na Stenfordu je već razvijena tehnologija koja omogućava paralizovanim pacijentima da “kucaju” direktno ono što misle, zahvaljujući senzorima ugrađenim u mozak. Facebook želi da postigne isto to, ali bez operacija i ugradnje senzora.

Uzevši u obzir činjenicu da je Facebook ogromna društvena mreža, ova inicijativa deluje u najmanju ruku problematično iz ugla privatnosti. U zvaničnom saopštenju kompanije su pokušali da razuvere javnost kada su u pitanju ove brige, tvrdeći da ova tehnologija neće moći da čita svaku našu misao već samo ono što svesno odlučimo da želimo da podelimo.

Ipak rade nešto više od kopiranja Snapchata

U prethodnih nekoliko meseci, Facebook je bio upadljivo aktivan u borbi sa konkurentskim Snapchatom, dodavanjem skoro identičnih servisa u sve svoje mobilne aplikacije počevši od Instagrama, Messengera, Whatsappa i Facebooka. Delovalo je da je to jedino na čemu rade, međutim nakon što su objavili svoje planove na F8 konferenciji, deluje da se Facebook ipak i dalje trudi da inovira.

Iako je tehnologija moždano-kompjuterskih interfejsa tek u začetku, verovatno je da će u budućnosti biti izuzetno važna, posebno kao deo tehnologija proširene i virtuelne realnosti. Time što se u najranijoj fazi uključio u njen razvoj, Facebook se potrudio da zadrži status kompanije koja inovira i tako nastavi da privlači inženjerske talente.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Nevenka Rangelov

  • Tuesday, 25. April 2017.

    South park – epizoda “Shitter” https://youtu.be/SbbNf0TEh8g

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu