Ilon Mask želi da poveže mozak sa računarima — Pokrenuo novi startap, Neuralink

Nakon elektronskog plaćanja, automobila i raketa, poznati preduzetnik nastavlja sa čipovima koje će biti moguće ubaciti u ljudski mozak.

Strahinja Krstić - 28. Mart, 2017.

Juče je u javnost izašla informacija o novoj inicijativi Ilona Maska. Najavljeno je da ovaj serijski preduzetnik osniva kompaniju koja će da pomogne ljudima da poboljšaju performanse mozga koristeći tehnologiju.

Dugoročni cilj ove kompanije biće proizvodnja “neuralne niti” koja je zapravo niz elektroda koji se spajaju sa ljudskim mozgom, a danas se koriste za poboljšanje epilepsije, Parkinsonove i sličnih bolesti. Ovaj proizvod će omogućiti ljudima da dostignu veće kognitivne sposobnosti i time isprate ubrzani razvoj veštačke inteligencije. Posledica toga bi bilo poboljšanje memorije i omogućavanje komunikacije sa računarima bez fizičkog posredovanja.

Kako prenosi The Wall Street Journal, Neuralink je registrovan kao kompanija za medicinska istraživanja u Kaliforniji u julu prošle godine, a svakako će se u početku najviše time i baviti, pre nego što uspe da stigne do nivoa koji danas smatramo naučnom fantastikom.

Ipak, danas malo ljudi na svetu poseduje ovako nešto u svom mozgu i intervencije ovog tipa se uglavnom čuvaju kao poslednje utočište pacijenata. Takođe, istraživanje ove oblasti i dalje ide veoma sporo jer su metodi skupljanja podataka o neuronima i dalje na osnovnom nivou.

Mask je i ranije izražavao bojazan povodom napretka veštačke inteligencije, pa je u decembru 2015. godine pokrenuo neprofitnu organizaciju OpenAI, koja će istraživati (generalnu) veštačku inteligenciju i paziti da se stvari ne otrgnu kontroli.

Nakon kratkog puštanja glasina  prethodnih meseci, Ilon nastavlja u komercijalizaciji oblasti koje deluju kao da nisu plodne za biznis. Nakon osvajanja svemira, sledi osvajanje ljudskog mozga — osvajanje koje poteže mnoga pitanja poput privatnosti i kontrole i zbog kojih vredi dvaput razmisliti nad time šta nas čeka u ne tako dalekoj budućnosti.