Ilon Mask i Y Combinator pokreću OpenAI — $1B za neprofitno istraživanje veštačke inteligancije

Neprofitna kompanija koja će istraživati veštačku inteligenciju, usmeravati je ka dobru za čovečanstvo i deliti je sa svetom. Nije njuz.

Vukašin Stojkov
12/12/2015

Ovakva vest može da dođe samo iz Diznilenda tehnološke industrije — neki od najuspešnijih preduzetnika i investitora Silicijumske doline su se udružili da pokrenu istraživačku instituciju za veštačku inteligenciju, koja u startu ima budžet od milijardu dolara za svoj rad.

OpenAI je neprofitna kompanija za istraživanje veštačke inteligencije. Naš cilj je da unapređujemo digitalnu inteligenciju na način koji će u najvećoj meri doprineti čovečanstvu, bez ograničenja koje nameće potreba za generisanjem finansijske dobiti.

Budući da je naše istraživanje slobodno finansijskih obaveza, možemo bolje da se fokusiramo na pozitivan uticaj na čovečanstvo. Verujemo da veštačka inteligencija treba da bude ekstenzija pojedinačnih ljudskih volja i da, u duhu slobode, treba da bude distribuisana što šire, što podjednakije i što bezbednije.

Pored Ilona Maska i predstavnika Y Combinatora (OpenAI je prvi projekat YC Researcha), neprofitnoj kompaniji su sredstva donirali i Rid Hofman (suosnivač Linkedina), Piter Til (suosnivač PayPala), AWS, Infosys i drugi.

Maskova motivacija za ovaj projekat je to da utiče na razvoj veštačke inteligencije tako da se izbegne distopijski scenario AI rešenja koja škode čovečanstvu, što je bojazan oko koje on već neko vreme upozorava, smatrajući je najvećom pretnjom našoj egzistenciji, većoj od nuklearnog oružja.

Po navodima Sema Altmana, predsednika Y Combinatora, cilj projekta je da razvije veštačku inteligenciju koja je pozitivna za ljude, dok smatra da je dobra veštačka inteligencija jedna od najbitnijih stvari za budućnost sveta.

Neprofitnu kompaniju će voditi Ilja Sutskever sa pozicije glavnog istraživača, dok će CTO biti bivši CTO Stripea Greg Brokman.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

subota, 12. Decembar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije