Rešenja naše tech zajednice za izbeglice: Šta je proizašlo sa Techfugees hakatona?

Sva rešenja nastala na hakatonu nastavaljuju da se razvijaju i dogovaraju partnerstva sa relevantnim organizacijama, a timovi će se predstaviti na Mikser festivalu u junu.

Filip Milenković
15/04/2016

Proteklog vikenda u Starit Centru održan je prvi Techfugees hakaton u Srbiji s ciljem da iznedri upotrebljiva IT rešenja namenjena izbeglicama i onima koji im pomažu. Nakon konferencija i hakatona u Londonu, Njujorku, Sidneju i Parizu, Techfugees hakaton organizovan je i u Beogradu.

Kao što je Startit već pisao, misija Techfugees pokreta je da poveže IT i startap zajednicu sa svetom humanitarnih i nevladinih organizacija, i tehnologiju usmeri ka plemenitom cilju pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Pre par nedelja na Webizu čuo sam jednu veliku istinu. Citiram: “Sve počinje inicijativom jednog čoveka, a razvija se i završava timski”.

U slučaju Techfuguees pokreta taj čovek je Mike Butcher, a tim su svi entuzijasti koji su se proteklih par meseci odazvali pozivu i priključili inicijativi, iz celog sveta, uključujući i nas iz Srbije. Techfugees raste, globalno.

Beogradski hakaton okupio je učesnike iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Na samom početku učesnicima se predstavilo osam organizacija, uključujući predstavnike vlasti i predstavnike međunarodnih i domaćih humanitarnih i nevladinih organizacije, koji su predstavili svoj rad i iskustava sa krizom u cilju upoznavanja učesnika sa realnim stanjem na terenu.

Događaju su prisustvovali i migranti iz Miksališta koji su podelili svoje lične priče i sa učesnicima razgovarali o svojim iskustvima, problemima i potencijalnim rešenjima. 25 učesnika hakatona je tokom 48 sati u kontinuitetu radilo na izradi najrazličitijih rešenja. Techfugees hakaton u Beogradu organizovali su 30Hills, Startit, WAHA i Mikser.

Rešenja nastala na beogradskom Techfugees hakatonu

InfoHek *505# InfoHek je jednostavno i efektno offline rešenje koje obezbeđuje stalno dostupne informacije preko USSD tehnologije.

Izbeglice veći deo svog puta provode na mestima bez interneta i korišćenjem InfoHeka bi im važne informacije i mogućnost prijave nasilja bili stalno dostupne, besplatno, na celoj teritoriji Srbije, na bilo kom mobilnom telefonu.

InfoHek je zamišljen kao open source projekat koji može imati široku primenu – od kriznih situacija do bilo kojih terenskih akcija ili podele informacija na mestima na kojima internet nije dostupan. Već na hakatonu započeti su razgovori oko implementacije ovog rešenja sa predstavnicima telekomunikacionih kompanija iz Srbije.

Evocatus Evocatus (“Liga volontera”) je platforma koja povezuje volontere i organizacije kojima je potrebna volonterska pomoć. Platforma je jednostavna i brza i može se pretraživati preko veština volontera i njihove vremenske raspoloživosti tako da se pravi ljudi mogu naći odmah kada su potrebni.

Takođe, volonteri kroz jednostavnu pretragu mogu pronaći situacije i/ili mesta na kojima su potrebni. Van kriznih situacija Evocatus funkcioniše kao Airbnb za volonterski doprinos u celom svetu, akcentujući kako razloge tako i razmenu internacionalnih iskustava koja u tom procesu stvaraju novu generaciju odgovornih građana sveta.

WAHA je na licu mesta stupila u razgovor sa tvorcima ovog projekta, u želji da razradi modifikovanu verziju za svoje interne potrebe.

Syrious Game Syrious Game izbegličku krizu rešava kroz gaming pristup. Priča igre prati put iz Sirije ka Evropi, i sve nedaće sa kojima se izbeglice na tom putu susreću. Igra je zamišljena tako da igrači iz same igre mogu da doniraju novac, odeću ili tech uređaje.

Projekat je u razgovorima sa UNCHR-om oko daljeg razvoja.

RefCrafts Refrcrafs je platforma za prodaju artikala koje izbeglice ručno naprave. Hardverska podrška platformi je NFC čitač, napravljen na događaju, koji rešava problem novčanih transakcija.

Tim je na licu mesta testirao svoju zamisao. Članovi tima su tokom trajanja događaja otišli do Miksališta, na kom su izbeglice dizajnirale 4 majice. Sve majice su prodate na događaju. Na samom događaju je dogovreno investiranje u proizvodnju 4 NFC uređaja.

Medicode Medicode digitalizuje zdravstvene kartone izbeglica, dajući mogućnost onima koji im pružaju medicinsku pomoć duž čitave rute da u svakom trenutku imaju uvid u zdravstvenu istoriju i zdravstveno stanje izbeglica koji su u pokretu.

Sistem je anoniman, i funkcioniše preko QR koda, bez potrebe za identifikacijom. Aplikacija ima web i mobilni deo. Projekat je u potpunosti razvijen tokom trajanja događaja, i u pregovorima je sa WAHO-m oko implementacije.

InterAsk InterAsk je Q&A platforma, ujedno i otvorena baza, koja rešava problem nedostajućih odgovora sa kojima se susreću izbeglice i organizacije koje im pomažu, povezivajući volontere, aktiviste, društvene mreže i izbeglice u sistemu koji podseća na Yahoo answers. Sva pitanja i odgovori ostaju u bazi, dostupna svima. Platforma je višejezična.

Šta dalje?

Sva rešenja nastala na hakatonu nastavaljuju da se razvijaju, timovi će se predstaviti na Mikser festivalu u junu. Budući da Techfugees predstavlja svetsku mrežu, rešenja nastala u Beogradu dele sa ostatkom mreže i čekaju dalju međunarodnu razradu. * Pogledajte rešenja vizuelno predstavljena ili kako je hakaton izgledao po danima:

prvi dan

drugi dan

treći dan

 

Filip Milenković

Objavio/la članak.

petak, 15. April, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije