7 tehnoloških rešenja koja će pomoći izbeglicama

IT igra bitnu ulogu u koordinisanju pomoći izbeglima, a na Techfugees hakatonu i vi možete doprineti ublažavanju gorućih problema svojim tech rešenjem.

U rešavanju goruće krize, pitanju izbeglištva, učestvuju i građani. Pomoć podrazumeva pomoć u novcu, doprinose u hrani i potrepštinama, volontiranje na terenu i slično. Mi, kao tech zajednica, možemo na to dodati potencijal tehnologije.

Ukoliko imate ideje koje bi pomogle ljudima izbeglim iz svoje zemlje i želju da uložite malo svog vremena u realizaciju rešenja, prijavite se za Techfugees hakaton, koji će se održati od 8. do 10. aprila u Startit Centru.

Techfugees se pre Beograda održao u Njujorku, Parizu, Londonu i Sidneju, a neka od uspešnih rešenja izgrađenih tada mogu da nam posluže kao inspiracija za beogradski hakaton:

Primer 1: Lečenje

Zdravstvena zaštita jedna je od ključnih potreba svakog čoveka, a posebno onih koji se nalaze u okrutnim uslovima sa niskim higijenskim uslovima, kao što je u slučaju izbeglih.

DocLink je web app koja pretražuje slobodne lekare opšte prakse. Osim što to radi, uključuje i činioce kao što su jezik i lokacija, pa je rešenje još bolje za ljude kojima su ovi faktori barijera.

Prototip DocLinka dostupan je na Githubu.

Primer 2: Postavljanje ciljeva

GoalifyOz, sadašnji SettleIn, je aplikacija koja omogućava izbeglicama da naprave lični indikator napretka prilagođavanja životu u Australiji.

Ova aplikacija služi za postavljanje ciljeva, da bi se pomoglo izbeglicama u rešavanju najsloženijeg problema – trajnog zaposlenja. Ona vodi ljude kroz dezorijentisane sedmice, ne bi li pronašli svoje mesto u zajednici.

Namenjena je i radnicima koji im pomažu u zbrinjavanju. U čitavom procesu učestvuju i eksperti, ne bi li pomogli u dizajnu života izbeglim ljudima.

techfugees1techfugees2

Primer 3: Traženje posla

Bust the bubble spaja izbeglice i kompanije koje imaju deficit radnika.

Mnogi izbegli došli su sa određenim znanjima i ekspertizom, a što brže dođu do posla, bolje će se prilagoditi novom životu, u isto vreme pružajući firmama stručnjake koji nedostaju.

Primer 4: Udomljavanje

MyRefugee World je vrsta AirBnba za izbeglice. Mogu je koristiti i oni koji pružaju smeštaj i oni koji ga traže. Prijavljuje se višak kreveta i vreme u kojem su na raspolaganju, čime se postaje potencijalni domaćin.

refuge

Primer 5: Komunikacija

Velika prepreka izbeglima u prilagođavanju određenoj sredini predstavlja odbacivanje od strane lokalnog stanovništva.

Sa ciljm da ovo prevaziđu, ekipa iza CHIN (Chat to integrate) aplikacije, želela je da građanima i izbeglima omogući komunikaciju u odnosu na lokaciju. Ideja je da se korišćenjem emotikona i slika prevaziđe jezička barijera.

Primer 6: Jezičke barijere

SATO, nazvan po Hoshi Sato, je prevodilac teksta. Moguće je slikati dokument koji će biti odmah i preveden na željeni jezik. Još jedna od fantastičnih mogućnosti jeste prevođenje razgovora u realnom vremenu.

Tako, izbeglice neće biti izgubljene kada im se neko obraća na njima nepoznatom jeziku.

Demo je dostupan na sledećem linku.

Primer 7: Informacije

ConneX, takođe, uklanja jezičke barijere. Nakon što se pristupi aplikaciji, dovoljno je glasovno uneti pitanje, na koje se dobija odgovor od AI, poput SIRI.

Ili ukoliko ne zna odgovori ( što se najčešće i dešava) na pitanje može odgovoriti neko od korisnika. Ukoliko se koristi maternji jezik, ConneX će pitanje prevesti na engleski, ali zadržati i originalnu verziju, kako bi bilo ko sa traženom informacijom mogao da odgovori.

Za više ideja obiđite web adresu Devposta.

Prijave za Techfugees

Prijave su otvorene za sve aktiviste/kinje, developere/ke, dizajnere/ke do 3. aprila ovde.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Julija Ćirić

Unesite termine za pretragu