Dug je spisak stvari koje dekanu Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radetu Doroslovačkom njegove kolege i studenti stavljaju na teret, a samo deo njih nalazi se u krivičnoj prijavi. Za Startit Dnevnik advokatica Jelena Zakonović govori o prijavi, koju je u ime dela zaposlenih na fakultetu podnela protiv ovog dekana. 

„Postoji osnovana sumnja da je on zloupotrebom službenog položaja načinio štetu fakultetu od 900.000.000 dinara, s obzirom na to da je u trenutku njegovog dolaska na funkciju dekana fakultet bio šest miliona u plusu, a sada je u minusu tri miliona”, objašnjava Zakonović. 

Ona navodi da je sporno to što je fakultet od 2014. godine ustupao svoje prostorije Institutu za ispitivanje medicinske opreme (IZIMO), bez ugovora i bilo kakve naknade. To potvrđuje i dopis koji je ekonomska služba fakulteta poslala profesoru Iliji Tanackovu. 

Dekan je u ovom Institutu imao 40 odsto učešća, a po doslaku na funkciju svoj udeo je preneo na ćerku, takođe zaposlenu na FTN-u. Sam Institut je do 2014. godine imao važeći ugovor o zakupu, potpisan s nekadašnjim dekanom i prema njemu je mesečna zakupnina iznosila 100 evra mesečno. Nakon isteka tog ugovora, novi nikada nije zaključen. 

Kako Zakonović navodi, sada je na tužilaštvu da ispita kompletan slučaj, s obzirom na to da su oni privaju podneli na bazi osnovane sumnje. Fakultet, kao i sam dekan se do sada nisu oglašavali. Broj telefona u kabinetu Doroslovačkog je konstantno nedostupan, a odgovor nismo dobili ni od Darije Medvecki zadužene za odnose s javnošću.

Pročitaj i: 

Ponovo uzburkano na FTN-u: od pitanja organizovanja sednice do razrešenja šefa katedre

Intervju sa poslovodstvom novosadskog FTN-a: “Obrazovanje, nauka i privreda su sveto trojstvo Fakulteta tehničkih nauka”

Novosadski FTN je prvi fakultet u Evropi koji uvodi blockchain i Hyperledger u nastavu

Međutim, ovo se odnosi samo na podnetu krivičnu prijavu, a da „dekan uništava sve pred sobom – mobinguje, preti, proganja, zastrašuje, smenjuje i otpušta”, tvrdili su profesori ovog fakulteta u pismu koje je objavio portal 021.rs. Taj dopis objavljen pre manje od mesec dana, bio je samo jedan u nizu vapaja profesora, da se fakultet spasi od, kako navode, tiranije jednog čoveka. 

Podsetili su da je FTN „decenijama je poznat kao najveći rasadnik IKT talenata u Srbiji, i kao mesto na kom je začet najveći broj uspešnih inovativnih spin-aut kompanija u poređenju sa bilo kojim drugim fakultetom u državi. Trenutno, preko 200 takvih kompanija poteklo je sa FTN”. O uspesima studenata ovog fakulteta i Startit Dnevnik je često pisao, ali nažalost kada krenete u pretragu vesti objavljenih o ovoj instituciji, one u uspehu sve češće bivaju preplavljene vestima o problemima. 

„Godinama dekan deli zaposlene na fakultetu na podobne i nepodobne, odnosno na poslušne i neposlušne. Ove druge kad god nađe dobar izgovor smenjuje, penzioniše, preti im i u krajnjem slučaju i otpušta. Osim nad nastavnicima, dekan primenjuje mobing i nad najboljim studentima, drži ih u strahu, a FTN zbog toga gubi na popularnosti bez obzira na u ovom trenutku najatraktivnije oblasti koje pokriva, pre svega u domenu IKT. Recimo, nedavno je prećeno četvorici studenata, zato što su potpisali peticiju kojom se traži razdvajanje nastave na njihovom odseku od nastave na drugom”, pišu između ostalog profesori u tom pismu. 

Startit Dnevnik nastavlja da prati ovaj slučaj, a u narednim tekstovima podsećamo na sve afere koje su se desile na ovom fakultetu, od dolaska Doroslovačkog na njegovo čelo.