Šta očekuje vlasnike Huawei telefona u Srbiji, i šta bi trebalo da znate ako planirate da postanete vlasnik?

Google je prekinuo saradnju sa Huaweijem, a mi smo istražili kako će se to odraziti na sadašnje i buduće vlasnike uređaja kineskog giganta.

Marko Marković - 22. Maj, 2019.

Kao što smo već pisali, američka Vlada je donela odluku kojom se američkim firmama zabranjuje korišćenje telekomunikacione opreme iz izvora koji se smatraju pretnjom po nacionalnu sigurnost. Najveća kompanija, s kineske strane, koju će ove mere pogoditi jeste Huawei.

S druge strane, ni mnoge američke kompanije, poput Intela, koje koriste komponente iz proizvodnje Huaweija, neće proći neoštećene. Posledice ekonomskog previranja između Amerike i Kine (čijeg je odluka o Huaweiju samo deo) već je počeo da oseća i Apple, kome je vrednost akcija pala za 3,3%.

Međutim, ono što verovatno najviše zanima vlasnike Huawei uređaja je kako će se ovo sve odraziti na njih?

Šta će biti sa operativnim sistemom?

Softver koji se koristi na svim, pa i Huaweijevim, uređajima sastavljen je iz više “slojeva”. Sam Android operativni sistem, iako je izgrađen na Google Androidu, zapravo je open source. Android Open Source Project (AOSP) može da koristi svako, pa tako ni Huaweijevi korisnici ne treba da se plaše da će ostati bez njega.

Ipak, ono što će Huawei morati da radi jeste da sam ažurira AOSP na svojim telefonima, umesto da se oslanja na Google. Istina je da oni to već rade na telefonima koji se prodaju u Kini, gde ne postoje Google servisi, tako da ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Naravno, sva unapređenja Androida koja Google bude pravio preko svog Google Play Services frejmvorka neće biti dostupna Huaweiju.

Google servisi i aplikacije

Činjenica je da ogroman broj ljudi na Zapadu svakodnevno koristi bar neke od Google aplikacija – Gmail, YouTube, Google Maps i razne aplikacije iz Google Drive-a. Pored servisa pomoću kojih nešto “možete da radite”, postoji i npr. Google Play Store, koji vam omogućava da instalirate aplikacije drugih proizvođača.

Google-ova odluka o prekidu saradnje sa Huaweijem se odnosi upravo na ove stvari.

Za one koji već poseduju Huawei uređaje ni ovde ne bi trebalo ništa da se promeni. Za sada. Bar je takvo obaveštenje stiglo od Huaweijevog PR-a.

Huawei će nastaviti da pruža bezbednosne zakrpe i ostale usluge za sve već prodate Huawei i Honor uređaje. Pod ovim se podrazumevaju svi uređaju koji su prodati i oni koji se nalaze u zalihama na globalnom nivou

Google takođe uverava korisnike da neće biti ostavljeni na cedilu.

Uveravamo vas da će, dok se pridržavamo svih zahteva američke Vlade, usluge kao što su Google Play i bezbednost koju obezbeđuje Google Play Protect nastaviti da funkcionišu na vašim postojećim Huawei uređajima.

Što se tiče sigurnosnih zakrpi, od Huaweija može da se očekuje da nastavi da ih izbacuje istom brzinom kojom je i Google do sada funkcionisao. Pravo pitanje za sada je – dokle? S Google-ove strane je određen datum 19. avgust. Do tada niko ne bi trebalo da ima nikakav problem. Nakon toga, Huawei mora da se snalazi sam.

Budućnost Huaweija

Ovakav razvoj situacije uopšte nije iznenadio kineskog giganta. O merama koje je preuzela američka Vlada se već godinama priča. Iz tog razloga je Huawei pre izvesnog vremena najavio da će razviti svoj operativni sistem, kako se više ne bi oslanjao na Google. Nezvanično, ovaj OS se u okviru kompanije naziva “Project Z”, a u kineskim medijima već neko vreme kruži priča da će biti nazvan “HongMeng OS”.

Koliko bi takav poduhvat bio uspešan tek treba da se vidi. Za korisnike bi to moglo da znači da treba da se odreknu svih Google aplikacija, ali potencijalno i ostalih američkih proizvoda poput Fejsbuka, Instagrama i sličnih, ukoliko i te kompanije počnu da reaguju odluke američke Vlade.

Za sada nema najava da će se trenutno stanje promeniti. Zato se čini da će svi sadašnji vlasnici, a i oni koji tek planiraju da pazare Huawei proizovde, biti u jednom trenutku stavljeni pred izbor – kojoj strani da se priklone. Ono što je sigurno, jeste da će se još neko vreme (bar do 19. avgusta) održati status kvo.

Huawei je pronašao još jedan način da pokaže kako se ne plaši odluka američkih kompanija. Usred ove eskalacije, na tržište su lansirali Honor 20, smart telefon brenda koji je u vlasništvu Huaweija.

Što se Srbije tiče, domaći mobilni operateri su saopštili da do sada nema razloga za brigu. Oni pomno prate razvoj situacije, a ukoliko dođe do bitnih promena, obećavaju da će informisati i zaštititi korisnike.