Amerika je zabranila Huawei: Kreće bitka za digitalno nadziranje sveta

Predsednik SAD, Donald Tramp, u sredu je potpisao direktivu kojom se američkim firmama zabranjuje korišćenje telekomunikacione opreme iz izvora koji se smatraju pretnjom po nacionalnu sigurnost.

Marko Marković
17/05/2019

Iako u početku nije bilo precizirano koji se to izvori smatraju za nesigurne, svima je bilo jasno da odluka obuhvata i kineskog giganta Huawei.

Američko tržište se zatvara za Huawei

Ubrzo je došla i formalna potvrda od strane američkog ministra trgovine, koji je dodao Huawei na spisak zabranjenih kompanija. Ovo predstavlja vrlo konkretan potez Vašingtona koji dolazi posle dugog perioda u kojima je Huawei optuživan za špijunažu. Kineska kompanija je optuživana i da je usko povezana s vladajućom Komunističkom partijom Kine.

Zvaničnici ovu direktivu predstavljaju kao dokaz da je Tramp predan tome da očuva nacionalne mreže od stranih protivnika. Obaveštajne službe upozoravaju da bi kineska kompanija mogla da kontroliše mreže i sumnjaju da bi mogla da presreće i preusmerava sigurne poruke u Kinu. Najgori scenario, po njima, jeste da bi kineske vlasti mogle da narede Huawei-ju da blokira mreže u slučaju nekog sukoba i da tako onemogući funkcionisanje čitave američke infrastrukture, uključujući gasovode i telekomunikaciju.

Ova odluka dolazi usred eskalacije ekonomskog rata između Kine i SAD. Prošle nedelje su SAD više nego duplo povećale takse na neke kineske proizvode, a druga strana je najavila da će uzvratiti istom merom. Osim očiglednih problema koje ovo može da stvori za Huawei na američkom tržištu, postoji i pitanje komponentni koje kupuju od Intel-a i Qualcomm-a, a koje koriste za proizvodnju smartphone-ova i latopova. Po novim pravilima, američke kompanije moraju da dobiju specijalnu dozvolu da bi prodavale tehnologiju Huawei-ju.

Šta više, ova direktiva se odnosi i na već kupljenu telekomunikacionu opremu iz nesigurnih izvora. Ipak, zvaničnici se ne izjašnjavaju povodom toga da li će vlada finansijski pomoći u uklanjanju stare opreme, niti kakve kazne će biti za one koji prekrše novu politiku.

5G – uzrok prelamanja u drugim državama

Predvođeni američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, američki zvaničnici su mesecima upozoravali svoje saveznike da će prestati da dele obaveštajne podatke ako oni nastave da koriste Huawei i druge kineske tehnologije za razvijanje 5G mreža. Osim SAD, za sada su i Australija i Novi Zeland uveli slične zabrane koje se odnose na Huawei.

Debate su započete u mnogim drugim državama. Verovatno je najveći tas na vagi činjenica da Huawei predstavlja lidera u razvoju 5G tehnologije. Pošto se ova tehnologija smatra za srž ekonomije u budućnosti, ne čudi izražena podela u evropskim zemljama.

Nedavno je britanska premijerka Tereza Mej otpustila ministra odbrane Gevina Vilijamsona. On je optužen da je procureo vest kako se Velika Britanija sprema da Huawei-ju dozvoli pristup nekim delovima nacionalne 5G mreže. Dok se oni najbliži Terezi Mej zalažu za ograničeno učestvovanje Huawei-ja u britanskim mrežama, ali ne i punu zabranu, drugi su bliži odluci Trampove administracije.

Predstavnik kineskog Ministarstva trgovine, Gao Feng, izjavio je kako ograničavanje poslovanja kompanije Huawei u SAD-u neće tu državu učiniti sigurnijom ili jačom. Feng ih upozorava da će se SAD samo ograničiti na inferiorne, ali i skuplje, alternative, koje će ih ostaviti u zaostatku prilikom širenja 5G mreže.

Uprkos brojnim kritikama i skepsi, Huawei veoma uspešno posluje. Njihovi predstavnici iznose kako su potpisali već 40 ugovora za izgradnju 5G mreže, s tim da je više od pola u Evropi. Isporučili su čak 70.000 baznih stanica, ključnih komponenti za izgradnju mreža, u mestima koja se ne nalaze u Kini.

Srbiji Huawei glavni partner

I dok širom sveta pljušte optužbe da kineska vlada kroz svoje tehnološke kompanije, od kojih je najznačajnija upravo Huawei, špijunira građane širom sveta, u Srbiji je ova kompanija u aprilu predstavljena kao glavni partner za uvođenje 5G tehnologije.

Najavljeno je da se već radi na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i da je ključni partner Huawei. Radi se o projektu od 150 miliona evra koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano sa optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da počnemo 2020. sa 5G tehnologijom – najavili su iz Vlade Srbije.

I dok mnogi kod nas ovu odluku smatraju diskutabilnom s obzirom na “špijunsku” reputaciju kompaniju u globalnim tokovima, Huawei je izabran i da učestvuje u izgradnji “prvih pametnih gradova u Srbiji”. To je proces, ocenili su iz kompanije, koji će trajati od 5 do 10 godina.

Prvi pametni gradovi biće Niš, Novi Sad i Beograd. Koncept pametnih gradova danas podrazumeva korišćenje najnovijih tehnoloških rešenja kako bismo uticali na bolji kvalitet života stanovnika, smanjenje zagađenja, saobraćajnih gužvi i ukupnih troškova, i doprineli većoj efikasnosti različitih usluga.

 

Marko Marković

Objavio/la članak.

petak, 17. Maj, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

petak, 17. Maj, 2019.

Nisu samo zabranili Huawei, već su zabranili i Američkim kompanijama da outsourcuju (prodaju) opremu Huawei-u. Dakle i jedni i drugi su na gubitku. No svakako je USA zbog problematičnog opsega frekvencija već izgubila rat za opremanje sveta 5G tehnologijom.