Apple u nevolji: Akcije padaju zbog Kine, stručnjaci najavljaju ozbiljne probleme za giganta

Ukoliko se  trgovinski rat Donalda Trumpa sa Kinom nastavi Apple-ova, već slabija cena deonica mogla bi još više da pada.

Marija Milutinović - 21. Maj, 2019.

Deonice Apple-a snizile su se za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene što sa sobom povlači i ozbiljne posledice po potražnju za Apple proizvodima.

Da je Apple u velikim problemima na kineskom tržištu misli i ekspert Parag Khanna koji je svestan zavisnosti ovog giganta pre svega od azijskog tržišta, a onda i Kine.

Apple-ova zavisnost od Kine veoma je očigledna jer se ova tehnološka kompanija na čelu sa Tim Cookom oslanja na stotine dobavljača u Kini za proizvodnju svojih iPhone, iPad, Mac Book i drugih uređaja. Apple-ov proizvodni model godinama je usredsređen na što jeftinije proizvode, uglavnom u Kini, a profitira od velikih marži na američke potrošače.

Koliko je ovoj kompaniji bitna Kina govori i podatak da je u protekloj godini Apple na kineskom tržištu ostvario dobit od 51 milijarde dolara, a Kina je i treće po redu veliko tržište za ovu kompaniju odmah iza SAD i Evrope.

Postavlja se pitanje da li će kineska vlada uzvratiti udarac SAD i zabraniti Apple proizvode na svom tržištu, a posledice ovakve odluke mogli bi da snose ne samo američke kompanije koje posluju u ovoj zemlji već i kineski dobavljači američkih proizvoda.