Šta kada vam Poreska uprava ne zaračuna sve, a pita da li imate još neke račune ili uplate?

Sutra protest ispred Vlade.

Petar Paunović
29/12/2020

„Stigao mi je poziv Poreske uprave na razgovor za kontrolu prihoda iz inostranstva. U njemu je izlistan deo uplata, ali nisu sve. Šta treba da uradim”, bilo je pitanje jednog frilensera upućenog našoj redakciji. On nije jedini kojem nije uračunat iznos koji je povlačio s PayPal-a na svoj devizni račun, ali to nije praksa, s obzirom na to da su nekima obračunate i te uplate.    

Deo će reći kako ne treba sigurno da sami institucijama tražite da vam uzmu više novca, međutim jedno od pitanja na tom razgovoru jeste i ono da li imate još neke račune ili uplate. Laganje sa sobom povlači krivičnu i materijalnu odgovornost, što znači da biste morali da govorite istinu. 

Kako su nam advokati ranije objašnjavali, to ne znači da morate da kažete i donesete dokaz o aplosutno svemu. Donesite ono što smatrate da je bitno i upućujte nadležne na dokumentaciju i banku. Svakako je najbolje da se u takvom slučaju konsultujete sa advokatom, kako biste došli do povoljnije opcije, jer ono o čemu mogu s vama u poverenju, ne mogu da kažu javno.  

Uz to bi bilo dobro poneti ugovore koje imate s poslodavcima, oni bi mogli da dokažu da se radi o autorskom delu, što će uticati na umanjenje normiranih troškova. To znači da postoji mogućnost da vam iznos na koji plaćate porez bude dodatno umanjen. 

Podsećamo i da vas pred poreskim organima neko može i zastupati, ne morate to činiti sami. Uz to, nakon razgovora tražite zapisnik i redovno učestvujte u podnošenju žalbi, jer to vam može pomoći u kasnijim postupcima, kako je savetovala Elena Babić, osnivačica i predsednica Udruženja „Freelance” u BiH.   

Poslednjih dana stižu informacije iz svih krajeva zemlje kako su i poreske uprave na lokalu počele da šalju pozive. Udruženje radnika na internetu navodi da su one dobile spiskove s imenima kako bi što veći broj frilensera bio uključen u postupak pre kraja godine, jer svima kojima poziv stigne nakon 31. decembra, zastareva oporezivanje iz 2015.

Kako bi čitava situacija bila drugačije rešena, a frilenseri pravednije oporezovani, za sutra je zakazan protest ispred Vlade u 17 časova. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 29. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije