O zakonskim izmenama koje će uticati na frilensere Narodna skupština će raspravljati naredne srede, 21. aprila. Kako bi Vlada povukla svoj predlog i kako bi došli do novog rešenja, Udruženje radnika na internetu poziva nadležne da ponovo sednu za pregovarački sto. 

Ponovo prekinuti pregovori krajem prošlog meseca i neprihvatljiv predlog države, produžili su neizvesnost za 100.000 ljudi, koji se bave radom preko interneta. Razlog je taj što od oktobra ne znaju da li će i koliko morati da plate za poreze i doprinose za pet godina unazad, ali ni kako će to izgledati u narednom periodu.  

Poreska uprava kaže da ima podatke o 41.138 osoba koje su dobijale prihode iz inostranstva. Prema predlogu Vlade koji ide pred Skupštinu, deo njih ne bi trebalo da plati preostali dug. Kako je Startit Dnevnik ranije izračunao, na osnovu nekoliko istraživanja i anketa, oslobođenje će dobiti manje od polovine frilensera, ali još sporniji je period nakon septembra ove godine. 

Kako izgleda aktuelni predlog

Da podsetimo, aktuelni predlog nadležnih, podrazumeva uvođenje neoporezivog dela od 32.000 dinara mesečno. Kada se taj iznos oduzme od ukupnih prihoda, te se oduzmu i normirani troškovi od 43 odsto, dolazimo do toga da oni koji su zarađivali manje od 56.000 dinara mesečno, odnosno 673.000 godišnje, neće morati ništa da plate. Oni koji su zarađivali više, na poresku osnovicu, koja se dobije kada se od prihoda odbiju već gore pomenute stavke, plaćaju poreze i dorpinose, koji kada se saberu iznose 55,8 procenta. 

Međutim, frilenseri ne plaćaju samo dug, već treba da plate i tekuće obaveze. Prema ovom predlogu, nakon prvog oktobra, porezi i doprinosi na prihode iz inostranstva će se obračunavati drugačije. Ukidaju se normirani troškovi od 43 odsto, pa će svim frilenserima, bez obzira na zaradu, jedino umanjenje biti 18.000 dinara. To znači, da će na prosečnu frilensersku zaradu od 80.000 dinara, kada se sabere dug i tekuće obaveze, radnici na interenetu narednih 10 godina plaćati 40.400 dinara. Naravno, kako raste zarada, tako raste i procenat dugovanja prema državi, pa će oni sa prihodima preko 1.000 evra za namete izdvajati više od polovine svoje zarade. 

Takav predlog Udruženje radnika na internetu ne prihvata i zato su četiri dana ispred zgrade Narodne skupštine protestovali i kampovali. U jednom trenutku ih je posetila i premijerka i poručila im da dođu do Vlade, pošto je uvek spremna za razgovore. Zvaničan poziv im nije upučen, te na pregovore sada poziva URI. 

 „Voljni smo da pred Vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloga Zakona koji se nalazi u Skupštini”, navode u tom udruženju. 

Da li će volje biti i s druge strane ili je po sredi samo još jedan medijski nastup, trebalo bi da saznamo do kraja ove nedelje. Šestomesečno iskustvo nas uči da je sve moguće. Možda Vlada povuče predlog pre nego što poslanici o njemu budu odlučivali, možda bude izglasan, pa vraćen na ponovno odlučivanje. Scenarija je mnogo, a rešenje na kraju može biti samo jedno.