Današnji predlog Vlade frilenserima mogao bi da bude i konačan, ukoliko Narodna skupština usvoji predložene izmene zakona. Tako će radnicima na internetu koji su zarađivali do 384.000 dinara godišnje dug biti obrisan. 

Deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda. Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa, navodi Vlada u svom saopštenju.

Za prihode ostvarene do 30. septembra ove godine, ovakva odredba će se primenjivati čim zakon stupi na snagu, a za one ostvarene nakon tog datuma primena počinje od 1. oktobra. Izmena je i to što se prijava neće podnositi kao do sada, prilikom svakog priliva, već 30 dana od dana isteka kvartala u kojem su prihodi ostvareni. 

Ovo se ne odnosi na one koji su poreze do sada plaćali, kao i one kod kojih je poreski dug zastareo ili je poreski postupak pravosnažno okončan. Što se plaćanja doprinosa tu nije bilo izmena, samo je naznačeno da se one utvrđuju na osnovu poreskog rešenja, a prema propisima to je 25,5 odsto za PIO i 10,3 za zdravstveno osiguranje. 

Podsetimo, na ovakav predlog nije pristalo Udruženje radnika na internetu, dok je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije navelo da su nadležni delimično prihvatli rešenje koje su im ponudili. 

Pročitaj i:

Koliko frilensera bi bilo oslobođeno duga, prema najnovijem predlogu države?

Sukob dva frilenserska udruženja? UFPS prihvata današnji predlog države, URI poziva na proteste