Srpski Agremo uzeo 600.000$ investiciju od SC Venturesa i Startlabsa

Najnovija investicija South Central Venturesa, u saradnji sa StartLabsom, otići će u domaću kompaniju i njihovu platformu u oblasti precizne poljoprivrede.

Domaća kompanija Agremo, tvorac platforme koja koristi moderne tehnologije kako bi omogućila daljinsko osmatranje i analizu poljoprivrednih dobara, dobila je je investiciju u visini od 600.000 dolara. Glavni investitor je South Central Ventures, a pored njih učestvovao je i StartLabs. Cilj investicije je da se Agremu omogući da i dalje razvija svoj tim i svoju bazu klijenata u različitim regijama širom sveta.

Agremo je softverska platforma za poljoprivredne proizvođače i uzgajivače i svakoga ko se bavi zdravljem zemlje i useva. Agremo koristi dronove kako bi se dobile slike iz vazduha koje se analiziraju. Korišćenjem veštačke inteligencije, mašinskog učenja i računarskog vida (eng. computer vision) stvara se “mozak” koji pomaže u boljem rukovođenju usevima.

Za preko 100 vrsta biljaka u svim fazama rasta moguće je da: saznaju broj biljaka, otkriju bolesti, probleme sa štetočinama i korovom, prepoznaju da li postoji deficit vode, odrede nivo cvetanja i još mnogo toga. Platforma je kompatibilna sa bilo kojim tipom opreme, uključujući sve komercijalne bespilotne letelice i senzore (RGB, NIR, multispektralne itd.), kao i podatke prikupljene od satelita.

Kompaniju su osnovali Milan Dobrota (CEO), Rastko Čarapić (COO) i Nebojša Pavičić (CTO); tim sa znanjem u oblastima poljoprivrede, nauke o podacima, dronova i generalnog razvoja tehnoloških rešenja.

Agremo je stekao ime u preciznoj poljoprivredi tako što je mapirao preko 100.000 hektara obradivog zemljišta za svoje korisnike u više od 100 zemalja širom sveta, sa najvećim brojem u SAD. Kako se povećava usvajanje tehnologija drona i daljinskog osmatranja u poljoprivrednoj proizvodnji, očekuje se značajan porast potražnje za profesionalcima u ovoj oblasti. Agremov tim je trenutno sačinjen od 20 profesionalaca, tako da je dobro pozicioniran da zadovolji tu potražnju.

Milan Dobrota, osnivač i izvršni direktor Agrema rekao je o investiciji.

Milan Dobrota, AgremoDo sada smo uspeli da uspešno proširimo posao u više od 100 zemalja, a uz pomoć i iskustvo South Central Venturesa, verujem da ćemo uspeti da ostvarimo naše planove daljeg širenja i postavljanja Agrema kao ključnog igrača u ovoj oblasti.

Jan Kobler, Managing Partner u South Central Ventures, izjavio je o Agremu.

Jan Kobler, South Central VenturesDigitalna transformacija i upotreba tehnologije u poljoprivredi je jedna od oblasti na koju gledamo veoma pozitivno. Osnivači Agrema i čitav tim su umeli da vrlo jasno artikulišu vrednost koju ova platforma obezbeđuje poljoprivrednicima, što se iznova potvrđuje rastom potražnje za njihovim rešenjima i raznim modelima saradnje sa nekim od najvećih svetskih brendova u poljoprivredi. Veoma smo uzbuđeni što smo u mogućnosti da s Milanom i njegovim timom radimo na rastu poslovanja na međunarodnom nivou.

Ovo je deseta po redu investicija koju South Central Ventures sprovodi u Srbiji, a o prošlim smo već pisali na Startitu.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu