Srećno kodiranje! — danas je praznik programera, 256. dan u godini

U Rusiji je zvanično priznat 2009. i obeležava se 12. ili 13 septembra.

Pozitivne promene koje IT industrija donosi društvu nisu nezapažene, pa se u čast developera širom sveta danas obeležava 12. Međunarodni dan programera.

Mnogi ga slave 7. januara, što je i nezvanični datum praznika, dok je u Rusiji 2009. zvanično priznat i obeležava se 256. dana u godini. Najčešće je to 13. septembar ili, u slučaju prestupnih godina, kakva je i ova — 12. septembar. Reč je o takozvanom profesionalnom prazniku, pa teško da biste mogli da očekujete slobodan dan, čak i da nije „pao” u subotu.

Inače, broj 256 odabran je zato što označava broj različitih vrednosti koje se mogu predstaviti jednim bajtom (osam bitova), ali i zato što predstavlja najveći stepen broja dva, manji od 365.

Broj programera u Evropi, koji je u 2019. godini iznosio 6.1 miliona, porastao je za oko 400.000 tokom samo jedne godine, a tome u prilog ide i podatak Eurostata da se evropska IT industrija razvija pet puta brže od drugih grana privrede. Prema poslednjoj analizi State of European Tech, naša zemlja rangirana je u grupi država koje imaju do 85.000 programera.

Svakome ko ima želju da od sledeće godine obeležava 256. dan u godini kao svoj praznik, preporučujemo da svoj razvojni put otpočne pohađanjem nekog od 700 besplatnih kurseva programiranja, 500+ video lekcija za programiranje ili učenjem uz domaće kanale koji objavljuju tutorijale za Python i razvoj veb aplikacija.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu