Snouden: Zaposleni u IT-u su saučesnici kad njihove kompanije štete društvu

On savetuje da zaposleni u IT-u razmisle kako se njihov angažman koristi i kome zapravo služe.

Krajem juna Edvard Snouden je učestvovao na onlajn panelu gde se povelo i pitanje šta treba da rade zaposleni u IT industrijama da bi zauzeli čvršće stavove u slučaju da rade u kompaniji koja šteti društvu.

Nekadašnji CIA agent i jedan od najvećih uzbunjivača na svetu, podsetio je na sopstvene okolnosti i lično „osvešćenje”. Primetio je da se nešto slično već dešava i u pomenutim industrijama, ali je neophodno dodatno razmisliti kako tehnologije i inovacije na kojima se radi utiču na širu sliku i u kojoj meri je etično raditi za njih, prenosi Vice.

„Sve što se radi ima prizvuk politike, nevažno je da li je u pitanju prodaja hotdoga na ulici ili nešto drugo. Svako se suoči sa izborom i odlukom kako da se njegov rad upotrebi, za koga radi, kome služi i kome zaiste ide u prilog taj angažman”, objasnio je tom prilikom Snouden i rekao da mu se čini da inženjeri misle da je njihov rad sličan naučnoj delatnosti. On smatra da inženjeri misle da rade na „čistim”, neutralnim projektima, gde je njihovo da raketa uzleti, a kada krene u suprotnom smeru to nije deo njihovog zaduženja. Podsetio je i na situaciju fizičara i proučavanja cepanja atoma, i gde je sve to dovelo.

Potezi koji su sami po sebi neutralni i te kako gube neutralnost kada se uklope u konačni proizvod, implicira Snouden i otvoreno kaže da su „potkupljeni” i „korumpirani” svi oni kojima je zaduženje „samo” da naprave tabele, ili aplikaciju za prognozu vremena, ili sajt sa porodičnim stablom. Razlog je što ti neutralni koraci šire mogućnosti projekata koji u svojoj osnovi rade nauštrb društva, ili služi određenoj instituciji i kompaniji.

„Nije dovoljno da se čita, piše, ili veruje, ako želiš promenu moraš da ustaneš i da se zauzmeš za nešto”, jedan je od zaključaka Snoudena.

Broj hrabrih i revoltiranih na Snoudenovom nivou trenutno nije zavidan, ali su prošli meseci zabeležili primere masovnih pobuna i inicijativa širom IT industrije. Podsetimo se da jedan od četiri čelnika kompanije Ubisoft odlazi zbog inicijative više od 100 radnika kanadskog ogranka kompanije. Tu su i primeri kompanija koje rade na tome da izvorni kod u kome se radi bude što neutralniji, bez termina koji sadrže rasne konotacije. Da li bi Snouden ovakve poteze uvažio po svojim merilima obazrivosti i pravičnosti?

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu