Dokumentarni film nastao u produkciji Talasa, u saradnji sa Startit-om, bavi se usponom IT sektora u Srbiji.

Kao što je Startit nebrojeno puta pisao do sada, IT sektor u Srbiji predstavlja jednu od najzdravijih grana privrede. Ovaj film donosi priče priče pojedinaca koji zahvaljujući upornosti, idejama i preduzetničkom načinu razmišljanja uspevaju da dokažu da su uspeh i rast mogući uprkos brojnim ograničavajućim okolnostima.

Kroz film će gledaoci imati priliku da upoznaju brojne pojedince koji u svojim oblastima pomeraju granice. Rade Joksimović, serijski internet preduzetnik, postigao je prvu akviziciju svog startapa u svojoj 21. godini. Marija Ilić, suosnivačica kompanije „Two Desperados“, pričaće o svetu gejminga i nastanku igrice koja danas ima 30 miliona preuzimanja. Miloš Milić, osnivač specijalizovane platforme „Farmia“, govori o digitalizaciji poljoprivrede i probijanju IT-ja u trgovinu domaćim životinjama.

IT industrija danas generiše pojedinačno najveći izvoz iz Srbije. Startap ekosistem, iako tek u povoju, prepoznat je na globalnom tržištu po svom potencijalu. Domaće IT kompanije pružaju i prodaju usluge stranim klijentima širom sveta. U Srbiji, svakodnevno menjaju način na koji živimo. Ipak, i pored neupitnih uspeha, privredni ambijent u našoj državi otežava dalji razvoj IT sektora, a neki od problema leže u prevelikom opterećenju zarada, tj. visokim porezima i doprinosima, kao i komplikovanoj administraciji. Koje sile podstiču, a koje sputavaju razvoj digitalnog sistema otkriva nam Rastko Petaković, senior partner u „Karanović & Partners“, dok o različitim segmentima srpskog IT-ja razgovaramo sa generalnim direktorom Inicijative Digitalna Srbija, Nebojšom Đurđevićem.

Pročitaj i:

„Želimo da pokažemo da Srbija ne mora da bude siromašna zemlja” — izvršni producent prvog filma o srpskom IT-u

Zoja Kukić (Signet World / StartIt), Igor Bogićević (Seven Bridges Genomics) i Nikola Vučićević (365 ADS) podsećaju nas na koje sve načine uspon tehnologija i IT sektora menja naše svakodnevne živote. Priču o digitalizovanju tržišta zapošljavanja, ali i putu od male kompanije ka kompleksnim radnim procesima i velikim timovima, donosi nam Branislava Gajić Stanojević, direktorka korporativnog razvoja Infostud grupe.

Šta je neophodno za uspeh, a koje prepreke stoje na tom putu? Da li je „dovoljno hrabrosti i sreće“ sve što nam treba za rast? Više o svakoj od pojedinačnih priča, kao i preduslovima za dalji razvoj IT sektora u Srbiji, gledajte premijerno na televiziji N1 u subotu, 29. avgusta od 20h.

Pročitaj i: 

Aleksandar Besarović: Uzeo sam godišnji da probam da od ideje napravim startap, sada smo najjača firma u industriji

Poznato nam je da su do sada izašla samo dva filma koja se bave sličnom temom. Ipak, oba se bave istorijom, a ne savremenim razvojem srpskog IT-a. Jedan od njih se bavi počecima interneta u Srbiji i nastao je u saradnji RNIDS-a i RTS-a, a drugi je „50 godina digitalnog računarstva u Srbiji”.