Slack tuži Microsoft: Traži mu da makne Teams iz Office-a i igra fer 

Da li je Microsoft zloupotrebio svoju veličinu i prekršio pravila fer konkurencije? 

Petar Paunović
23/07/2020

Microsoft se razviijao poput grudve koja je vremenom rasla i svojom veličinom uspevala da sruši konkurenciju. Do sada je uspevala da izbegne ispitivanje fer konkurencije, ali je Slack odlučio da tome stane na put. Oni su Evropskoj komisiji podneli žalbu, optužujući Microsoft da koristi svoju tržišnu moć da sruši nadmoćnijeg rivala, piše The New York Times.  

Slack tvrdi kako je ta kompanija povezivanjem Microsoft Teamsa sa svojim dominantnim paketom Microsoft Office, koji uključuje Outlook, Word, Excel i PowerPoint, posegla za nefer obrascima poslovanja.  

Slackova žalba je samo prvi korak, ali je uočljivo da su evropski regulatori bili mnogo agresivniji prema velikim tehnološkim kompanijama u sprovođenju zaštite konkurencije. Dok se u Evropi bude raspravljalo o Microsoftu, pred američkim Kongresom će o poštovanju konkurencije svedočiti čelnici kompanija Apple, Amazon, Alphabet (Google) i Facebook. 

Dok Slack zahteva da Microsot makne Teams iz Office-a, iz ovog tehnološkog giganta poručuju da su spremni da pruže dodatne informacije Evropskoj komisiji, kao i da su „opredeljeni da kupcima ponude ne samo najbolje od novih inovacija, već i širok izbor mogućnosti”. 

Pročitaj i: 

Novosadska kompanija napada Slack, nakon što je prethodno dostigla svetski vrh za još jednu oblast produktivnosti

Zoom ima 3x više korisnika od Microsoft Teams-a, 10x više od Slack-a

Ovo nije prvi put da se Microsoft nalazi pred ispitivanjem zloupotrebe svoje veličine i moći u cilju zaustavljanja konkurencije. Podaci pokazuju da su Slack i Zoom usped pandemije doživeli ogroman rast, a Microsoft je očigledno tražio načine kako da napokon probudi svoje davno uspavane projekte i iskoristi prednost širokog spektra usluga koje nudi, kako bi pretekao konkurenciju.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 23. Jul, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije