South Central Ventures obavio je danas da je investirao u domaći startap LeanPay koji je usresređen na Point-of-Sale finansiranje i omogućava korisnicima da lakše kupuju robu na kredit. Kako kažu iz SC Venturesa, globalno Point-of-Sale finansiranje tek u narednim godinama očekuje značajan rast jer omogućava prodavcima i finansijskim institucijama da ponude „kredite” svojim kupcima u trenutku kupovine bilo online ili u svojim radnjama bez odlaska u banku. Veruje se da je još jedan podstrek za razvoj ovakvog načina kupovine i sve manja zainteresovanost mlađe populacije za korišćenje kreditnih kartica prilikom kupovine.

Jedan od ciljeva fintech industrije kojoj LeanPay pripada, je da omogući dostupnost finansijskih usluga najširoj populaciji, što povoljnije i što jednostavnije, nudeći niže troškove poslovanja koji se ogledaju pre svega u nepostojanju fizičke infrastrukture kakvu poseduju banke i osiguravajuće kuće, ali i u sve većoj automatizaciji u radu.

LeanPay je razvio softver koji ne zahteva previše informacija o korisniku i omogućava mu da u samo nekoliko klikova ostvari kupovinu na rate. Njihovo rešenje osmišljeno je tako da olakšava proces kupovine ne samo korisniku već i prodavcu jer mu omogućava da dođe do više potencijalnih korisnika i samim tim i da više zaradi. S druge strane, prednosti za korisnike LeanPay usluge su u tome što ova platforma povećava njihovu kupovnu moć jer im omogućava da izaberu više proizvoda koji su veće vrednosti kako bi imali više vremena da te proizvode otplate.

Ovaj srpsko-slovenački fintech startap u Srbiji ima development tim, dok je tim iz Slovenije usresređen na razvoj biznisa, a administrativno sedište ove kompanije koja je osnovana još 2016. godine nalazi se u Londonu. Tim čine iskusni bankari i stručnjaci za finansijski softver sa iskustvom u bankarstvu i finansijama dužim od 10 godina. Suosnivači kompanije su Miša Živić i Dušan Nešovski koji su tokom studija na Oksfordu počeli da rade na ideji za ovaj softver, dok su se nešto kasnije timu priključili bankari Janko Međa i Tilen Zugvic.

Miša Živić, CEO LeanPaya kaže da je zadovoljan uspehom koji je njegov tim ostvario za osam meseci koliko je ovaj startap na tržištu:

Na skali od jedan do pet naši klijenti su nas ocenili sa 4.8, za samo osam meseci koliko smo na tržištu naše usluge koristilo je više od 1.000 kupaca i udružili smo se sa 45 trgovca u Sloveniji, a svakog meseca naš tim sklopi saradnju sa tri do četiri nova trgovca. Uvideli smo i da naš način poslovanja ima velike šanse na tržištu EU. Partnerstvo sa SC Ventures omogućiće nam da ojačamo našu poziciju u Sloveniji i pripremimo našu infrastrukturu za rast i probijanje na tržište EU.

Jure Mikuž, partner u SC Ventures smatra da je oblast fintecha trenutno jedna od najpogodnijih oblasti za ulaganje.

Još uvek je fragmentisana industrija i budući da su tradicionalne finansijske institucije prilično konzervativne u svom procesu digitalne transformacije, prilika za  kompanije s novim poslovnim modelima kao što je LeanPay još uvijek postoji. Prepoznali smo spoj tehnološkog talenta u kombinaciji sa bankarskim iskustvom u LeanPayu kao izvrsnu priliku za pomeranje tržišne ravnoteže i oduševljeni smo time.

Ovo je deseta investicija South Central Venturesa u srpske startape, a o nekima od prethodnih smo ranije pisali na Startitu.