SC Ventures investirao u srpsko-slovenački fintech startap koji spaja tehnologiju i tradicionalno bankarstvo

Najnovija investicija SC Venturesa otišla je startapu LeanPay koji omogućava korisnicima novo iskustvo kupovine na kredit.

South Central Ventures obavio je danas da je investirao u domaći startap LeanPay koji je usresređen na Point-of-Sale finansiranje i omogućava korisnicima da lakše kupuju robu na kredit. Kako kažu iz SC Venturesa, globalno Point-of-Sale finansiranje tek u narednim godinama očekuje značajan rast jer omogućava prodavcima i finansijskim institucijama da ponude „kredite” svojim kupcima u trenutku kupovine bilo online ili u svojim radnjama bez odlaska u banku. Veruje se da je još jedan podstrek za razvoj ovakvog načina kupovine i sve manja zainteresovanost mlađe populacije za korišćenje kreditnih kartica prilikom kupovine.

Jedan od ciljeva fintech industrije kojoj LeanPay pripada, je da omogući dostupnost finansijskih usluga najširoj populaciji, što povoljnije i što jednostavnije, nudeći niže troškove poslovanja koji se ogledaju pre svega u nepostojanju fizičke infrastrukture kakvu poseduju banke i osiguravajuće kuće, ali i u sve većoj automatizaciji u radu.

LeanPay je razvio softver koji ne zahteva previše informacija o korisniku i omogućava mu da u samo nekoliko klikova ostvari kupovinu na rate. Njihovo rešenje osmišljeno je tako da olakšava proces kupovine ne samo korisniku već i prodavcu jer mu omogućava da dođe do više potencijalnih korisnika i samim tim i da više zaradi. S druge strane, prednosti za korisnike LeanPay usluge su u tome što ova platforma povećava njihovu kupovnu moć jer im omogućava da izaberu više proizvoda koji su veće vrednosti kako bi imali više vremena da te proizvode otplate.

Ovaj srpsko-slovenački fintech startap u Srbiji ima development tim, dok je tim iz Slovenije usresređen na razvoj biznisa, a administrativno sedište ove kompanije koja je osnovana još 2016. godine nalazi se u Londonu. Tim čine iskusni bankari i stručnjaci za finansijski softver sa iskustvom u bankarstvu i finansijama dužim od 10 godina. Suosnivači kompanije su Miša Živić i Dušan Nešovski koji su tokom studija na Oksfordu počeli da rade na ideji za ovaj softver, dok su se nešto kasnije timu priključili bankari Janko Međa i Tilen Zugvic.

Miša Živić, CEO LeanPaya kaže da je zadovoljan uspehom koji je njegov tim ostvario za osam meseci koliko je ovaj startap na tržištu:

Na skali od jedan do pet naši klijenti su nas ocenili sa 4.8, za samo osam meseci koliko smo na tržištu naše usluge koristilo je više od 1.000 kupaca i udružili smo se sa 45 trgovca u Sloveniji, a svakog meseca naš tim sklopi saradnju sa tri do četiri nova trgovca. Uvideli smo i da naš način poslovanja ima velike šanse na tržištu EU. Partnerstvo sa SC Ventures omogućiće nam da ojačamo našu poziciju u Sloveniji i pripremimo našu infrastrukturu za rast i probijanje na tržište EU.

Jure Mikuž, partner u SC Ventures smatra da je oblast fintecha trenutno jedna od najpogodnijih oblasti za ulaganje.

Još uvek je fragmentisana industrija i budući da su tradicionalne finansijske institucije prilično konzervativne u svom procesu digitalne transformacije, prilika za  kompanije s novim poslovnim modelima kao što je LeanPay još uvijek postoji. Prepoznali smo spoj tehnološkog talenta u kombinaciji sa bankarskim iskustvom u LeanPayu kao izvrsnu priliku za pomeranje tržišne ravnoteže i oduševljeni smo time.

Ovo je deseta investicija South Central Venturesa u srpske startape, a o nekima od prethodnih smo ranije pisali na Startitu.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu