Autor poručuje da nema ništa od osnivanja nove kompanije TikTok Global u Teksasu, kako je ranije „dogovoreno”, a koja bi upravljala poslovanjem popularne aplikacije na tlu SAD i podacima američkih korisnika.

Početkom leta pojavile su se informacije da SAD planira da zabrani kinesku aplikaciju za objavljivanje kratkih video snimaka TikTok. Na relaciji Peking-Vašington stvari već duže vremena ne funkcionišu, trgovinski rat traje već dve godine, a proteklih meseci stvari su se zbog različitih odgovora na pandemiju korona virusa dodatno zaoštrile. Izbori u SAD stižu uskoro pa pojedini analitičari priču o TikToku smeštaju u folder predizborne kampanje aktuelnog predsednika SAD, koji „mora da ima spoljnog neprijatelja” kako bi učvrstio radikalno biračko telo.

Sve je krenulo od ideje da se TikTok „istrgne” iz kineskih i prebaci u ruke američke kompanije zbog sumnje da bi aplikacija mogla da se koristi za prikupljanje ličnih podataka Amerikanaca. Planirano je da novi vlasnik aplikacije postane Microsoft, kojem je američki predsednik dao rok do 15. septembra da je kupi od ByteDance-a. U suprotnom, TikTok će biti „zabranjen” u SAD, iako nije jasno na osnovu kojih ovlašćenja je predsednik mislio da realizuje taj plan. 

Potom, samo dan pre isteka roka, ByteDance je obavestio Microsoft da mu neće prodati američki servis aplikacije, a onda dogovorio „pouzdano tehnološko partnerstvo” sa drugom američkom kompanijom — Oracle. Ipak, prošlog petka Ministarstvo trgovine SAD objavljuje da će zabraniti biznis transakcije između SAD i TikToka, da bi dan kasnije sudija u Kaliforniji odložio zabranu do 27. septembra jer ceo slučaj „postavlja ozbiljna pitanja vezana za prvi amandman”. Gotovo istovremeno, iz Bele kuće stiže „blagoslov” za novi dogovor o osnivanju kompanije u Teksasu.

Međutim, izgleda kao da iz Kine sada „ubacuju” novo poglavlje u višemesečnu dramu o TikToku.

Peking najverovatnije neće odobriti ugovor američkih kompanija Oracle i Walmart sa kineskom korporacijom ByteDance o upotrebi aplikacije TikTok na američkom tržištu pošto je “nepravedan i udovoljava nerazumnim zahtevima Vašingtona”, navodi se u uvodniku kineskog dnevnog lista na engleskom jeziku, Global Times.

Kineska korporacija ByteDance tvrdi da je za realizaciju dogovora, koji bi po njihovim rečima zadovoljio poziv američkog predsednika da se TikTok proda američkoj firmi ili da joj se zabrani poslovanje na tlu SAD, potrebno odobrenje regulatora i iz Pekinga i iz Vašingtona. 

Neimenovani autor uvodnika u Global Timesu-u, za kojeg se pretpostavlja da je urednik Hu Ksidžin, stil američke administracije u čitavom procesu osnivanja nove firme ocenjuje kao „nasilnički” i dodaje kako je teško poverovati da će kineska vlada uopšte prihvatiti dogovor.

„Jasno je da ovi članci u velikoj meri pokazuju nasilnički stil Vašingtona i huligansku logiku. Oni nanose štetu nacionalnoj bezbednosti, interesima i dostojanstvu Kine. Na osnovu informacija koje su pružile SAD, dogovor je nepravedan pošto udovoljava nerazumnim zahtevima Vašingtona. Teško nam je da poverujemo da će Peking odobriti takav sporazum”, stoji u uvodniku.

Global Times je inače tabloid koji objavljuje People’s Daily, zvanični list Centralnog komiteta komunističke partije Kine, i taj tabloid, kako se veruje, ne govori u ime stranke ili vlade za razliku od svoje matične publikacije.

Sudeći po poslednjem dogovoru, treba da bude osnovana kompanija TikTok Global sa sedištem u Teksasu, koja bi zaposlisla „najmanje” 25.000 ljudi. Prema rečima predsednika SAD ta nova kompanija „neće imati ništa sa Kinom” i u potpunosti će je kontrolisati Oracle i Walmart.

S druge strane, kompanije su u odvojenim saopštenjima za javnost različito objasnile šta je dogovoreno.

Dok ByteDance kaže da će biti većinski vlasnik novoosnovane kompanije TikTok Global, Oracle i Walmart navode da će to vlasništvo biti distribuirano njihovim investitorima, od kojih se mnogi nalaze u SAD, i da kineska korporacija neće imati direktnog udela. 

Autor uvodnika Global Times-a usprotivio se dogovoru navodeći da je samo jedno mesto u odboru kompanije rezervisano za kineskog državljanina, ali i predviđenom uključivanju u odbor „direktora nacionalne bezbednosti” što je odobrila američka vlada.

Takođe je osudio potrebu da ByteDance otkrije izvorni kod Oracleu kao deo njihovog nedavno sklopljenog i zbunjujućeg sporazuma o „pouzdanom tehnološkom partnerstvu”, a kritikovao je i mogućnost da TikTok Global Kinezima blokira pristup aplikaciji. 

„Ukoliko reorganizacija TikToka pod američkom manipulacijom postane model, to znači da će, nakon što bilo koja uspešna kineska kompanija proširi svoje poslovanje na SAD i postane konkurentna, biti na meti SAD i ujedno pasti pod kontrolu Amerike, što na kraju služi samo američkim interesima”, napisao je autor.

ByteDance je saopštio da je mogućnost kompanije Oracle da pregleda izvorni kod TikToka pre nego što investira, slična prethodnim slučajevima koji se tiču američkih firmi, kao što, recimo, Microsoft deli izvorni kod sa kineskim tehnološkim stručnjacima.

„Amerika više nije tehnološka sila na ključnim strateškim tržištima i zaostaje u gotovo svemu”

Kakav god da je bio rizik da će Kina „zagnjuriti duboko” u podatke američkih građana, taj rizik ostaje netaknut i nakon odluke predsednika SAD da odobri pomenuti dogovor američkih kompanija sa ByteDance, čak i ukoliko se u Pekingu upali zeleno svetlo.

Sudeći prema mnogim američkim izveštajima, taj dogovor ne može i neće promeniti ništa suštinski važno za SAD. Zapravo, ceo proces u vezi TikToka, ali i konfuzija nastala na relaciji sa kompanijom Huawei, ocenjuje se kao znak da Amerika više nije tehnološka sila na mnogim ključnim strateškim tržištima

„Ekonomisti vole da pričaju o catch-up strategijama, taktici koju države mogu upotrebiti kako bi izbegle zamku srednjeg dohotka i smanjile jaz između Zapada i ostalih. Ali, ono što je nama sada potrebno jeste da ekonomisti objasne američku strategiju „zaostajanja”, jer zaostajemo, u gotovo svemu. Kineske kompanije pobeđuju na globalnom nivou u različitim oblastima poput 5G i društvenih mreža, a bez direktne intervencije vlasti da ubije tu inovaciju, američki i evropski snabdevači bi u potpunosti izgubili ta tržišta (a možda će ih izgubiti uprkos tim intervencijama)”, navodi se na portalu TechCrunch.

Kako prenose američki mediji, ByteDance zadržava većinu vlasničkog udela TikToka i kontrolu nad algoritmom, dok će Oracle i Walmart imati oko 20 odsto u akcijama. Takođe, Oracle bi navodno trebalo da ima pun pristup izvornom kodu aplikacije i apdejtima kako bi kompanija mogla da se uveri da pekinška multinacionalna firma neće iskoristiti „zadnja vrata” u cilju špijuniranja američkih korisnika.

ByteDance je u nedelju potvrdila da će Oracle postati partner TikToka u vezi sa „usklađivanjem bezbednosti podataka”, ali iz ove kompanije navode da iznos od 5 milijardi dolara, koji bi TikTok Global trebalo da uplati američkoj blagajni za „patriotsko vaspitanje mladih”, nema nikakve veze sa dogovorom Oraclea i Walmarta.

Novi dogovor o TikToku — „najgori mogući ishod”

To je zaključak Bena Tompsona, osnivača platforme Stratechery koja pruža analize poslovne strane tehnologije i medija, kao i analizu uticaja tehnologije na društvo.

On navodi tri ključna razloga zbog kojih dogovor Oraclea i Walmarta sa kompanijom ByteDance ocenjuje kao najgori mogući ishod po SAD.

Prvo, u najboljem slučaju postoji tek marginalni dobitak kada je reč o bezbednosti američkih podataka, koja, kako kaže, verovatno nije ni bila ugrožena. 

Drugo, postoje tek neznatna poboljšanja na sistemu za preporučivanje sadržaja u okviru aplikacije, što neće imati nikakvog uticaja na zabrinjavajuću mogućnost Kineske komunističke partije da cenzuriše i emituje svoju propagandu američkim korisnicima.

Poslednje, sam koncept vladavine prava se raspada, jer je jedina stvarna promena u odnosu na prvobitni ugovor sa kompanijom Microsoft, činjenica da će ByteDance zadržati aplikaciju, dok će „donatori američkog predsednika dobiti ugovor u oblaku”.

„Ovaj dogovor je mnogo gori od prvobitnog sa Microsoftom koji je predsednik uništio, ali na žalost po izvršnog direktora, on nije bio veliki predsednikov donator. Mrzim da budem ciničan, ali, iskreno, teško je videti šta bi ovde još moglo da bude važno”, ocenio je on.