Kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok, dogovorila je „pouzdano tehnološko partnerstvo” sa korporacijom Oracle koja će preuzeti upravljanje podacima o američkim korisnicima te aplikacije.

„ByteDance je odustao od prodaje TikToka u SAD kako bi dogovorio partnerstvo sa kompanijom Oracle, za koje se nada da će ga poštedeti američke zabrane, a istovremeno umiriti Kinu”, piše Reuters.

Da nije reč o kupovini već o uspostavljanju tehnološkog partnerstva, odmah je danas pojasnila i kineska državna televizija na svom sajtu CGTN Digital negirajući da se ovaj dogovor odnosi na prodaju.

Kina je krajem avgusta objavila revidirani Katalog tehnologija koje podležu zabranama ili ograničenjima, što znači da će ByteDance morati prvo da pribavi licencu od vlade kako bi mogao da nastavi sa prodajom TikToka nekoj od zainteresovanih američkih kompanija, podseća CGTN.

Inače, kompanija Microsoft, koja je bila zainteresovana za kupovinu udela u TikTok-u na američkom tržištu, u nedelju je objavila saopštenje u kojem navodi da joj ByteDance neće prodati svoje američko poslovanje.

„ByteDance nas je obavestio da neće prodati svoje američke operacije TikToka. Ubeđeni smo da je naš predlog bio dobar za korisnike TikToka i zaštitu interesa nacionalne bezbednosti”, stoji u saopštenju Microsofta.

Predsednik SAD je ranije dao rok kompaniji ByteDance da svoj deo operacija jedne od najpopularnijih društvenih mreža proda američkim korporacijama do 15. septembra ili će se, kako je poručio, suočiti sa izvršnim nalogom za zatvaranje poslovanja, a pozivajući se na to da je ugrožena nacionalna bezbednost Amerike.