Putem eUprave možete da se prijavite za vakcinaciju Covid-19, iako su postojali raniji incidenti s lansiranjem državnih onlajn rešenja, podsetimo samo na sajt za pomoć od 100 evra, za sada deluje da sve radi bez ikakvih problema. 

„Obaveštavamo Vas da ste uspešno iskazali interesovanje za vakcinisanje protiv COVID – 19”, to je poruka koja će vam stići putem sms-a i mejla, nakon što se prijavite. 

Procedura je prilično jednostavna, na samom portalu je istaknuta prijava, koja podrazumeva popunjavanje kratke ankete u koju unostite lične podatke, kao i to da li vam je svejedno koju ćete vakcinu primiti ili želite da birate između odobrenih cepiva.

Od trenutka kada pošaljete prijavu, prođe tek nekoliko sekundi i dobijete sms i mejl s potvrdom. U mejlu je još naznačeno da ćete o terminu vakcinacije biti naknadno obavešteni na isti način. Kada će tačno ta obaveštenja stići nije poznato, ali svakako je pohvalno da su prijave za sada moguće i da sve funkcioniše kako treba. 

Podsetimo da smo tokom pandemije imali prijavu za 100 evra, kada smo se pitali da li je taj sajt samo test, jer izbačena verzija nije bila potpuno gotova. Takođe nije bilo moguće proveriti status podnetog zahteva tokom prvih nekoliko sati. Naravno, može se reći kako je tada interesovanje građana bilo značajnije, jer se u prva tri sata prijavilo pola miliona građana, a za vakcinaciju je do 13 časova apliciralo 30.000, piše nova.rs.  

Startit Dnevnik je u svom istraživanju posetio više od 100 sajtova državnih institucija, i utvrdio da je 70 odsto nebezbedno, odnosno da na njima ne treba ostavljati podatke, jer postoji mogućnost da ih treća strana presretne. Ni tog propusta nije bilo u ovom slučaju.  

Takođe, početkom prošle godine dobili smo i novu verziju ovog portala, ali je sistem bio bagovit. Zapravo, retko je šta na eUpravi prolazilo glatko i bez greške, a sudeći po Twitteru, za sada niko nije imao problema s ovom prijavom.