Portal ima novi dizajn i funkcionalnosti, njegov sadržaj je prilagođen mobilnim i tablet uređajima, a nalazi se na staroj adresi euprava.gov.rs, piše u saopštenju ministarstva. Međutim, sajt već na lansiranju ima neke probleme, kao što je problem sa prijavom na portal. 

Da je optimizacija postojećeg sajta koji je u prošlosti često padao bila neophodna, pokazuju i brojni natpisi u medijima, ali i komentari nezadovoljnih građana. Međutim, ovome bi sada trebalo da dođe kraj. 

Na novom portalu građani će po prvi put moći da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Matične knjige rođenih i venčanih. Takođe, Ministarstva unutrašnjih poslova poput podataka iz lične karte i pasoša, vozačke dozvole (prebivalište, državljanstvo, boravište), registracije vozila, oružja u legalnom posedu. Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republičkog geodetskog zavoda kao i PIO fonda. 

Informacije i usluge na novom Portalu su organizovane u osam oblasti – porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, traženje posla, kupovina nepokretnosti, kao i otpočinjanje poslovanja i osnivanje firme.

Prema podacima Kancelarije za IT u eUpravu oko 980.000 građana trenutno koristi usluge ovog portala, a oni će moći da mu pristupe sa starim nalozima i šiframa.