Pravimo veliki blockchain hakaton u Beogradu — proširi vest

Hakaton će se održati 25/26/27. avgusta u Startit Centru u Beogradu — prijavite se i proširite vest.

Vukašin Stojkov
24/07/2017

Krajem avgusta u beogradskom Startit Centru organizovaćemo prvi hakaton u Srbiji sa blockchainom kao glavom temom. Počev od petka 25. avgusta pa do nedelje 27, učesnici će se takmičiti praveći proof-of-concept proizvode bazirane na blockchainu u roku od 48 sati. Hakaton organizuje Startit uz podršku organizacija BlockemonDaFED, Data Science Serbia, HeapSpace, JS Belgrade i PHP Srbija.

PRIJAVI SVOJ TIM

Blockchain je tehnologija koja je sve popularnija pre svega zbog toga što su na njoj bazirane kripto valute poput bitkoina ili etereuma, ali i zbog svojstava koji ovu distribuiranu bazu podataka čine pogodnom za razne primere (logistička evidencija, digitalni identitet/bezbednost, pohranjivanje podataka, pametni ugovori itd)

Budući da imamo razloga da verujemo da će blockchain igrati masivnu ulogu u razvoju tehnologije i tehnoloških proizvoda u godinama koje dolaze, te da domaća IT zajednica nije dovoljno svesna i edukovana na ovu temu, odlučili smo da napravimo ovaj hakaton kako bismo probali da rešimo te probleme.

Kome je namenjen ovaj hakaton?

Iako hakatoni kao format nisu bez svojih mana, verujemo da ćemo ovim izdanjem uspeti da za kratko vreme u velikoj meri približimo ovu tehnologiju i njene prednosti celoj zajednici. Zajedno ćemo učiti o blockchainu i realizovati kul ideje i promovisaćemo timove i rešenja nastala na događaju.

Blockchain hakaton će trajati 48 časova, što ga svrstava u one duže vrste hakatona, no naravno nije lako napraviti nešto smisleno u tako ograničenom periodu. Od učesnika će se očekivati (i bodovati) sledeće:

• osmišljavanje proizvoda koji je koristan
• koji koristi blockchain na smislen i inovativan način
• prezentacija grubog, funkcionalnog proof-of-concept prototipa

Zbog ovog poslednjeg zahteva preporučujemo da timovi u svom sastavu imaju programere koji mogu brzo da razviju funkcionalne prototipe. Poznavanje i iskustvo sa blockchainom se preporučuje, ali nije obavezno — za one koji nemaju iskustvo sa razvojem blockchain rešenja kreiraćemo niz sadržaja na tu temu do samog događaja kako bismo im pomogli da se što bolje pripreme.

Ono što čini ovaj hakaton drugačijim od drugih je i to što nećemo imati nagradni fond, barem ne podrazumevano. Cilj hakatona je da zajedno proširimo vest o postojanju ove tehnologije i njenih prednosti, da naučimo nešto novo, realizujemo kul ideje i zabavljamo se. Ukoliko budemo prikupili donacije za nagradni fond onda ćemo ga i kreirati, ali je glavna nagrada — čast. (Svakako sve vlasništvo nad onim što kreirate na hakatonu zadržavate — vi.)

Informacije o nagradnom fond, po redu pristizanja:

10 etera — od beogradskog startapa Decenter (bez sajta zbog rane faze razvoja)
10.000$ (u nekoj od kriptovaluta)— od beogradskog odeljenja međunarodne kompanije GameCredits
100.000 dinara (u nekoj od kriptovaluta) — od domaće banke Societe Generale
20.000 EMC2 od Einsteineum fondacije (vrednosti nešto iznad 1.000$)

U žiriju koji će odlučivati o najboljim rešenjima će učestvovati istaknuti kreatori proizvoda i/li blockchain entuzijasti Aleks MigitkoMališa PušonjaStefan Pajković i Igor Bogićević.

Pored toga, dodatne i ažurne informacije možete pratiti i na facebook stranici hakatona.

PRIJAVI SVOJ TIM

Ako nemate ljude sa kojima biste učestvovali, iskoristite konferenciju Start Blockchain, koja će pored korisnih predavanja imati i deo posvećen upoznavanju i povezivanju baš povodom ovog hakatona.

Kako možete da se uključite?

Ukoliko ne želite da se prijavite na učešće u samom hakatonu, ali želite da se nekako uključite u njega, možete nam pomoći na više načina. Biće nam potrebni mentori sa iskustvom razvoja na blockchainu i mentori iz oblasti dizajna proizvoda, ali i volonteri za samu realizaciju.

Ako ste iz firme koja želi da se promoviše pred domaćom dev zajednicom možete sponzorisati hranu i/li piće, te uplatiti novčana sredstva za nagradni fond. U oba slučaja ćete biti pošteno i proporcijalno ispromovisani, i sva nagradna sredstva će ići direktno pobednicima takmičenja.

U oba slučaja, javite nam se na [email protected].

Posebno zahvaljujemo

Posebno se zahvaljujemo mentorima i članovima žirija koji će odvojiti svoje vreme da nam pomognu da kreiramo i pohvalimo najbolja rešenja, a uz to se zahvaljujemo partnerima beogradskog Startit Centra koji nam omogućavaju da organizujemo i hostujemo ovakve događaje.

Prijava

Prijave za prvi blockchain hakaton u Srbiji su otvorene do srede 16. avgusta 2017. godine. Učesnici se prijavljuju kao tim 2-4 učesnika. Broj timova je ograničen na 10 pri čemu su kriterijumi iskustvo u dizajnu i razvoju proizvoda i, u manjoj meri, iskustvo sa izradom rešenja baziranih na blockchainu. Izabrani timovi će biti obavešteni do petka, 18. avgusta.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

ponedeljak, 24. Jul, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Miloš Mokić

utorak, 23. Januar, 2018.

Da li postoji blockchain zajednica i možda neki forum/slack kanal gde se članovi okupljaju?

Goran

ponedeljak, 24. Jul, 2017.

Postovani, Ako ima ekipa iz NS-a da im treba clan, PHP sam developer. Neka ne kontaktiraju. Imam par po meni dobrih ideja koje bi valjalo pretvoriti u kripto valute.