Popularnost IT odeljenja u srednjim školama i dalje raste — dva učenika se borila za jedno mesto, 1.644 položila prijemni

Na prijemni je izašlo 2.376, što je duplo više učenika nego što ima planiranih mesta.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine je 1.644 učenika položilo prijemni ispit za specijalizovana IT odeljenja.

Ove godine je na prijemni izašlo 2.376 svršenih osnovaca, što je duplo više učenika nego što ima planiranih mesta — 1.160 učenika u 52 gimnazije u Srbiji. Kako izgleda broj popunjenih mesta po školama, kao i gde je ostalo mesta za drugi upisni krug možete pogledati na sledećm linku.

Ovakvim rezultatima potvrđuje se velika popularnost IT odeljenja i nastavlja trend od prošle godine kada je pet puta više đaka položilo prijemni nego pretprošle, a njih 801 se upisalo u 44 formirana odeljenja. Ovo je naročito ohrabrujuće uzimajući u obzir da je pre dve godine tek 280 malih maturanata položilo prijemni za planiranih 13 specijalizovanih IT odeljenja — tada je situacija tumačena kao posledica nepravovremenog informisanja škola i učenika o formiranju odeljenja i načinu bodovanja. 

Specijalizovane predmete će novopečeni IT srednjoškolci izučavati tokom sve četiri godine, a za sve one koji su upisali ovaj smer planirano je da tokom školovanja imaju ukupno 934 časa informatičkih predmeta.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu