Pogledajte listu bivših zaposlenih Microsofta koji su postali milijarderi — još nema milijarderki

Do 2000. godine kompanija je „stvorila” oko 10.000 milionera.

Prema istraživanju jednog od ekonomista koje je kompanija Microsoft angažovala kako bi ispratila ekonomske rezultate za period od 1986. do 1996. godine,  oko 10.000 zaposlenih pred kraj milenijuma je ostvarilo milionsku zaradu ‒ prvenstveno zbog enormnog rasta interesovanja za Windows operativni sistem i Office aplikacije u PC industriji i stostruko veće vrednosti kompanije na berzi, tokom pomenute dekade. Radnici koji su prihvatili da imaju značajan udeo u akcijama kao jedan vid kompenzacije za radni angažman često su u tom periodu sebe doživljavali kao „dobitnike džekpota”, i iskoristili srećne okolnosti kao podsticaj da se upuste u druge angažmane, kojima su bili privrženiji na ličnom nivou. 

13 milijardera, ali još nema milijarderki

Da je Microsoft bio plodno tlo za stvaranje čitave serije uspešnih radnika i preduzetnika svedoči i činjenica da 13 bivših zaposlenih kompanije Microsoft u ovom trenutku ima ili je osnovalo kompanije koje premašuju vrednost od milijardu dolara. 

Zanimljivo je da na listi još nema milijarderki, iako su poznata imena nekadašnjih zaposlenih, poput Keren Šnajder koja je osnivačica kompanije Textio, ili Daniele Brage, koja je posle sedam godina rada u Microsoftu osnovala DefinedCrowd.

Podsetimo se da je ovaj podatak samo deo višeslojnog problema koji zahvata i našu IT scenu. Kako je Startit Dnevnik pisao, u srpskom IT sektoru žene zauzimaju 17 odsto rukovodećih pozicija, a plate su im za petinu manje.

U nastavku sledi kratak pregled gde su danas ti ljudi i čime se bave. Listu 13 nekadašnjih članova Microsofta prošle nedelje priredio je Business Insider

Bin Lin: Xiaomi

Bin Lin je suosnivač kineske kompanije Xiaomi, čija je procenjena vrednost oko 44 milijardi dolara. Radio je 11 godina u Microsoftu.

Rič Barton: Expedia, Zillow, Glassdoor

Rič Barton je prišao direktno Bilu Gejtsu sa idejom o onlajn kompaniji za putovanja Expedii, početkom devedesetih. Pomenut projekat postojao je deset godina kao posebna divizija Microsofta, da bi se izdvojio kao nezavisna kompanija 1999. Barton je u narednim godinama osnovao i Zillow, onlajn kompaniju za nekretnine, i Glassdoor, firmu zaduženu za beleženje podataka o radnim uslovima, platama i sličnim podacima.

Pomenutim redosledom kompanije su vrednovane otprilike oko 12, 13 i 1.2 milijarde dolara. Barton je proveo osam i po godina u Microsoftu, a trenutno je član upravnog odbora Netflixa, Qurate Retail Group i Artsy-ja.

Gejb Nuvel: Valve

S početkom osamdesetih Gejb Nuvel donosi odluku da napusti Harvard i da se pridruži Microsoftu. U kompaniji provodi 13 godina, a potom se upušta u osnivački poduhvat, nastaje kompanija Valve, koja popularnost stiče poznatom Half-Life franšizom i Steam servisom. U prvom kvartalu prethodne godine procenjena vrednost Valve-a je bila 19 milijardi dolara.

Derel Kevens: Zulily

Posle godinu i po dana provedenih u Microsoftu Derel Kevens postaje suosnivač e-commerce kompanije Zulily. Godine 2015. kompanija je prodata za 2.4 milijarde dolara, a sve do danas Kevens je član upravnog odbora više kompanija, među kojima je i Deliveroo.

Den Luis: Convoy

U javnosti je najpoznatiji po svom radnom angažmanu za Amazon, ali je deo karijere proveo i u Google-u i Microsoftu. Den Luis je suosnivač kompanije Convoy, zadužene za razvoj održivih i pametnih rešenja u transportu robe. Krajem prošle godine procenjena vrednost kompanije bila je oko 2.75 milijarde dolara. Luis je proveo tri godine u Microsoftu.

Meni Medina: Outreach

Meni Medina je proveo šest godina radeći za Microsoft, da bi 2014. učestvovao u osnivanju kompanije Outreach, firme koja je osmislila platformu za optimizaciju interakcija sa kupcima. Sve do danas je na poziciji izvršnog direktora kompanije, čija je vrednost prošlog aprila procenjena na 1.1 milijardu dolara.

Nik Huzar: OfferUp

Nik Huzar je osnivač i izvršni direktor kompanije OfferUp, koja je razvila mobilnu aplikaciju za second-hand trgovinu različite robe. Procenjena vrednost kompanije je oko 1.4 milijarde dolara. Huzar je proveo godinu dana u Microsoftu.

Judžinio Pejs: Auth0

Jedan od onih koji su najviše vremena proveli u Microsoftu pre nego što su otišli je Judžinio Pejs. Posle 12 i po godina radnog angažmana, Pejs se upušta u preduzetništvo i osniva kompaniju za sajber bezbednost Auth0. Kompanija je pokazala odlične rezultate u kratkom roku, i na kraju prve godine duplirala svoju vrednost i došla do prve milijarde. Procenjena vrednost kompanije u maju 2019. bila je 1.19 milijardi dolara.

Brent Frai: Smartsheet

Brent Frai je napustio Microsoft posle dve i po godine rada da bi osnovao kompaniju Smartsheet, u kojoj je danas član upravnog odbora, dok je u međuvremenu na poziciji izvršnog direktora agritech kompanije TerraClear. Procenjena vrednost Smartsheet-a, servisa za kolaboraciju i poslovni menadžment, u prethodnoj nedelji je bila 6.1 milijarde dolara.

Toni Šei: Zappos

Pri završetku studija na Harvardu Toni Šei osniva startap LinkExchange, koji 1998. godine prodaje Microsoftu za 265 miliona dolara, i u narednih godinu dana ostaje sa njima. Godine 1999. osniva e-commerce kompaniju Zappos, u kojoj se i danas nalazi na poziciji izvršnog direktora. Amazon je kupio Zappos 2009. godine za 1.2 milijarde dolara.

Samir Bodas: Icertis

Samir Bodas je tokom devedesetih proveo osam godina u Microsoftu, uglavnom na direktorskim pozicijama. Godine 2011. osniva kompaniju za menadžment ugovora Icertis, čija je vrednost prošle godine procenjena na 1.15 milijarde dolara. 

Robert Homen: Glassdoor

Zajedno sa pomenutim Bartonom, 2007. godine Robert Homen osniva Glassdoor, online kompaniju zaduženu za beleženje podataka o radnim uslovima, platama i sličnim podacima. Prethodno je proveo tri godine u Microsoftu.

Daniel Dinez: UiPath

Daniel Dinez je radio oko četiri i po godine kao softverski inženjer u Microsoftu. Godine 2005. osniva kompaniju UiPath, fokusiranu na automatizaciju robotskih procesa. I danas je na mestu izvršnog direktora ove kompanije, čija je vrednost prošle godine procenjena na 7.1 milijardu dolara.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu