Američki IT sistematski manje plaća Afroamerikance, dok u Srbiji programerke zarađuju 20% manje od programera

Kod nas programerke dobijaju za petinu manje novca od muškaraca, a u Americi se Afroamerikancima nude manje plate od onih za koje bi belci pristali da rade. 

Afroamerikanci i Latinoamerikanci očekuju i dobijaju niže plate od svojih IT kolega drugačije boje kože. To četiri godine za redom pokazuje istraživanje kompanije Hired Inc.

Istraživanje na 10.000 kompanija i 98.000 kandidata pokazuje da su kandidati tamnije puti u proseku očekivali plate od 129.000 dolara, dok su se ponude kretale oko 134.000 dolara. Belci su očekivali najmanje 138.000, a azijati 140.000, dok su im kompanije nudile 144.000, odnosno 145.000.   

Izvršni direktor organizacije “Blacks in Technology” Piter Bizli kaže za The Wall Street Journal da njegove kolege traže manje plate, jer im je to jedina opcija, “oni su na to naučeni”. Istraživanja pokazuju da ima pomaka i da je prosečna plata za njih u ovoj godini skočila na 141.000 dolara, u odnosu na 128.000 koliko su imali prošle godine. No, prosečna plata u čitavom sektoru je još prošle godine iznosila 145.000 godišnje. 

Svaki 13 zaposleni u IT sektoru Afroamerikanac

U IT industriji Sjedinjenih Američkih država je svaki 13 zaposleni Afroamerikanac, a oni čine 13,4 odsto ukupne populacije. Toliko su u IT sektoru zastupljeni i Latiinoamerikanci, koji čine gotovo petinu stanovništva. Da bi se ta situaije popravila, potrebne su decenije, smatra Ron Gonzales, predsednik hispanske fondacije u Silicijumskoj dolini. 

Kada se iz Sjedinjenih Država vratimo u Srbiju, u njoj su, umesto rasnih, primetne rodne razlike. Iako postoje zakoni, brojne afirmativne akcije, a vidljivost žena na pozicijama odlučivanje je sve veća, to sa sobom nije donelo i ekonomsku jednakost. Istraživanje Svetskog ekonomskog foruma, stavlja Srbiju na 38. mesto po ravnopravnosti, ali kada je u putanju ekonomska jednakost muškaraca i žena na 76. (od 149 zemalja). 

U Srbiji programerke imaju za 20% niže plate

Kada govorimo o IT sektoru u Srbiji u njemu žene zauzimaju 17 odsto rukovodećih pozicija, a plate su im za petinu manje. Objašnjenje za prvu brojku se može naći u činjenici da u čitavom sektoru žena ima tek 14,5 odsto, kako je pokazalo prošlogodišnje Statitovo istraživanje, što predstavlja porast u odnosu na 2015. kada je tek svaki deseti zaposleni u IT sektoru bila žena.   

Razlozi ovakvih rezultata su višeslojni i ne odražavaju nužno neravnopravan odnos samih kompanija, ali ukazuju da ni najbrže rastući IT sektor nije u stanju da bude neosetljiv na prirodne razlike. 

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu