Po ugledu na Facebook i Google — Epic Games i 3Lateral planiraju izgradnju naučno-istraživačkog centra u Novom Sadu

U planu je serija ulaganja kojima bi se podržalo obrazovanje i obrazovna infrastruktura u Novom Sadu.

Sanja Vatić
22/04/2019

Nakon što je u januaru kupio novosadsku kompaniju 3Lateral, Epic Games nastavlja da ulaže u jedan od najjačih srpskih IT gradova. Kako je nedavno najavljeno, u Novom Sadu će biti izgrađen naučno-obrazovni centar i to po uzoru na slične projekte Google-a ili Facebooka u Silicijumskoj dolini.

Cilj centra će biti da okupi industriju i nauku oko tema usmerenih ka onome što je uveliko poznato kao specijalnost 3Laterala — kreiranje digitalnih ljudi i njihova raznovrsna upotreba (virtuelna komunikacija, interaktivna zabava, filmska industrija, biometrija, robotika, AI, mašinsko učenje, medicina, forenzika i dr.). Dve kompanije imaju nameru da u okviru centra obezbede „pristup najnaprednijoj infrastrukturi za istraživanje i razvoj tehnologija i vodećim svetskim stručnjacima iz oblasti relevantnih za digitalizaciju čovekove forme”, kao i da kontinuirano neguju interakciju sa lokalnim ekosistemom i zajednicom.

Povodom širenja prisustva Epic Gamesa Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije 3Lateral je izjavio:

Planiramo da serijom ulaganja podržimo obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu u Novom Sadu. U cilju razmene znanja i iskustava između nauke i privrede, povećanja broja visoko-obrazovanih kadrova i prepoznavanja Novog Sada kao jednog od svetski priznatih centara za razvoj naprednih tehnologija, izgradićemo naučno-obrazovni centar po ugledu na slične projekte u Silicijumskoj dolini.

Trenutno nije poznato šta će sve obuhvatati pomenuta serija ulaganja, ali iz kompanije naglašavaju da im je pored podrške naučno-istraživačkom radu želja da svoju ekspertizu i znanje prenesu na mlađe generacije. U tom smislu je 3Lateral kampus zamišljen kao mesto koje će doprineti eliminisanju raskoraka između konvencionalnog školstva i znanja koja su neophodna u industriji i to kroz predavanja i radionice koje će se održavati u nekim od planiranih amfiteatara, učionica i laboratorija.

U saopštenju takođe stoji da će ovakvo delovanje Epic Gamesa i 3Laterala imati uticaja na domaći digitalni ekosistem. Na tu širu sliku generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević, gleda ovako:

Kao jedno od najvećih ulaganja u srpske kompanije koje se bave razvojem digitalnih proizvoda do sada, dolazak kompanije Epic Games u Novi Sad otvara mnoga vrata za domaću digitalnu ekonomiju. Ukazano poverenje u znanje i mogućnosti tima novosadskog 3Laterala imaće pozitivnog efekta na druga ulaganja iz inostranstva i značajno će pomoći pozicioniranju Srbije na svetskoj mapi priznatih centara za razvoj naprednih tehnologija. Siguran sam da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za izlazak drugih tehnoloških kompanija iz Srbije na globalno tržište.

Osim ulaganja u nauku i obrazovanje u saradnji sa Epic Gamesom, zanačjano je da podsetimo da je 3Lateral deo Horizon 2020 projekta. Projekat BIGMATH je deo Evropskih industrijskih doktorata, čiji je cilj kreiranje inovativnih programa doktorskih studija u partnerstvu između akademskog i neakademskog sektora.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 22. April, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije