3Lateral i PMF u Novom Sadu postali deo velikog Horizon 2020 projekta za saradnju akademije i privrede

U sklopu BIGMATH projekta planirano je obrazovanje i obuka sedam doktoranada matematike s fokusom na rešavanje problema iz Big Data oblasti.

Big Data challenges for Mathematics (BIGMATH) je projekat konzorcijuma univerziteta iz Milana, Eindhovena, Lisabona i Novog Sada u saradnji sa sedam malih i srednjih preduzeća, koji je nedavno postao deo Horizon 2020 inicijative. Ova inicijativa predstavlja najveći program za finansiranje istraživanja inovacija u Evropi.

Karakteritika BIGMATH projekta je to što se realizuje u partnerstvu između akademskog sektora i industrije, pa je naročito značajno što su deo ovog programa Prirodno-matematički fakultet iz Novog Sada i novosadska kompanija 3Lateral koja se bavi kreiranjem digitalnih karaktera.

Ovaj princip bi trebalo da podstakne inovacije na tržištu kroz susret studenata matematike sa najnovijim trendovima u tehnologiji i realnim Big Data problemima, čije rešavanje je posebno relevantno u kontekstu mašinskog učenja. Najpre zbog toga što probleme sa velikom količinom neuređenih podataka iz stvarnog sveta nije moguće rešiti samo na teorijskom nivou. Ti problemi mahom će se ticati digitalizacije ljudskog lica, finansijskih aplikacija i produkcionih sistema (production system).

O tome odakle uopšte ideja da se 3Lateral uključi u projekat koji podrazumeva formalno obrazovanje, objašnjava Uroš Sikimić:  

Iako 3Lateral tehnologije imaju vrlo jasnu primenu u industriji zabave (video igre i film), teme kojima se bavimo su izuzetno atraktivne i za akademsku zajednicu. Ove teme su multidisciplinarne, bazirane na najnovijim naučnim dostignućima i usmerene velikim delom ka primenama koje pronalaze sve širu upotrebnu vrednost u raznim industrijama danas, dok će u bliskoj budućnosti postati svakodnevnica. Veštačka inteligencija je primer jedne takve industrije.

Sinergija između nauke i prakse, tj. između univerziteta i kompanija, se tu odlično uklapa. Radimo zajedno na temama koje će definisati budući razvoj industrije, ali isto tako delimo znanje sa studentima i istraživačima tako da postanu eksperti u domenima koji predstavljaju budućnost digitalnih medija i naše interakcije sa istim.

U sklopu projekta planirano je obrazovanje i obuka sedam doktoranada matematike s fokusom na rešavanje problema iz Big Data oblasti. Kako je cilj da se znanja iz akademskog sveta prenesu u praktičan, studenti će u okviru obuke pola vremena pohađati program na Departmanu za matematiku i informatiku, a drugu polovinu provesti radeći istraživanje za doktorsku tezu u 3Lateralu. A kako kažu iz 3Laterala, ovaj oblik saradnje nije jedini na koji su spremni:

Saradnja između privrede i akademije kroz zajedničke naučne projekte i kroz formiranje akademskih kurikuluma koji prate trendove razvoja tehnologija sadrži ogroman potencijal. Mi bi želeli da ohrabrimo sve istraživače, naučnike, profesore i univerzitete da stupe u kontakt sa 3Lateralom ukoliko vide zajedničke interesne sfere (od matematike, preko fizike, medicine, mašinkog učenja, mašinske vizije, psihologije i slično).

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu