Ovaj 3D štampani uređaj čini da respirator radi za 4 umesto 1 pacijenta — zvanično odobren za upotrebu

Manjak respiratora je među glavnim uzrocima smrtnosti od korona virusa. Ovaj uređaj je zvanično odobren od američke agencije za lekove a izumitelji dele 'recept' za 3D štampu sa celim svetom.

SAD su juče, 26.03.2020., prestigle Kinu po ukupnom broju obolelih od korona virusa. Kako se očekuje da će taj broj u sledećim danim i nedeljama samo rasti, sve više će biti i onih koji imaju simptome koji zahtevaju hospitalizaciju. Sve izvesnije je da će manjak respiratora za sve pacijente kojima je to neophodno, postati problem. S tim u vezi, Uprava za hranu i lekove, inače poznata po izuzetnoj rigoroznosti i konzervativnosti kada je u pitanju odobravanje lekova i medicinskih uređaja, odobrila  je prototip konektora koji će moći da koriste standardizovani respiratori. Kako navodi TechCrunch, konektor omogućava da umesto jednog, respirator koriste čak 4 pacijenta, ali uz određena medicinska i zakonska ograničenja.

Prototip se zove VESper. Naizgled jednostavan, ovaj konektor dozvoljava upotrebu opreme za filtriranje koja sprečava prenos virusa i bakterija. Medicinsko ograničenje koje upotreba konektora nameće je da ga je moguće koristiti samo ukoliko je pacijentima potreban isti tretman, u smislu mešavine kiseonika, vazdušnog pritiska i drugih faktora.

Idejni tvorac rešenja je američka doktorka koja se radi u Urgentnom centru, a njen muž, sovtverski inženjer, pomogao je da se ideja oblikuje u tehnički nacrt za 3D štampu. Aompanija Prisma Health, koja stoji iza ovog konektora, omogućila je svim zainteresovanima da dobiju uputstva za 3D štampu. Ipak, oni napominju da je američka Uprava za hranu i lekove odobrila upotrebo VESper-a samo kao poslednju meru – za institucije u kojima su popunjeni svi kapaciteti respiratora i ne postoji nijedan drugi način da se spasi život pacijenta.

Napominjemo da ova i slične naprave se smatraju prototipima, tako da ustanove koje je budu koristile su dužne da prijave rezultate njihove upotrebe. Ti podaci će se kasnije koristiti u proceni efektivnosti naprave i daljem razvoju dizajna kako bi se povećala njegova sigurnost.

U želji da se što efektivnije izbori sa pandemijom, veliki broj ljudi traži način kako da da svoj doprinos. Nedavno je kanadski doktor došao do briljantnog rešenja koje omogućava da jedan respirator koristi devet osoba, dva američka tima su otišla najdalje u kreiranju improvizovanih respiratora, a danas je objavljeno i da je Fond za inovacionu delatnost odobrio 12 rešenja za borbu protiv virusa, pa ćemo možda uskoro videti i prvi srpski respirator.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu