Ogroman rast upotrebe softvera za rad na daljinu

Google, Microsoft i Zoom stavljeni su na test, zbog svojih programa koji su u poslednjih nekoliko dana postali preopterećeni, od kako su kompanije i škole počele da rade od kuće zbog korona virusa. 

Tamara Milovanović
13/03/2020
radni sto

Karantini, veliki broj otkazanih događaja i rad od kuće učinili su da potražnja za softverima koji omogućavaju video pozive i ćaskanje bude još veća. Poslodavci pokušavaju da održe način poslovanja sličan onom iz kancelarije, ali pitanje je da li kompanije kao što su Microsoft, Google i Zoom mogu to da im obezbede kroz besplatne verzije svojih programa, s obzirom na sve veći broj korisnika?

Upotreba porasla 500 puta

Microsoft tim je izjavio da je od kraja januara korišćenje opcije video poziva, online sastanaka i poziva u Kini poraslo za 500 puta, dok je u Americi zabeležen porast od 50 puta. 

Upotreba aplikacije Zoom je povećana za više od 30 procenata, prema podacima kompanije Productiv, koja pomaže ostalim firmama da prate kako zaposleni koriste softver. 

U Italiji su aplikacije kao što su Hangouts i Classroom bile najčešće preuzimane aplikacije u poslednjih nekoliko nedelja. Jedna nedelja u februaru je u Italiji zabeležena kao nedelja u kojoj je skinut najveći broj poslovnih aplikacija ikada. Slično je bilo i u Kini gde je broj skidanja aplikacija za sastanke i obrazovanje značajno porastao. 

Iako je potražnja porasla, većina softvera je i dalje besplatna za upotrebu, štaviše Zoom je ukinuo vremensko ograničenje za video pozive u Kini, kao i za škole u Japanu, Italiji i Americi.

Jedan od čelnika Zoom–a navodi da su se postepeno pripremali za porast korisnika i da rade sve što je moguće da osiguraju njihove data centre i obezbede potpunu podršku korisnicima. 

Viber duplirao broj učesnika u grupnom pozivu 

Zbog epidemije od 12. marta u grupnim razgovorima na Viber–u može da učestvuje deset korisnika, dok je do sada moglo da ih bude pet. Čelnici kompanije su želeli da tako pomognu velikim porodicama i kompanijama da lakše održavaju kontakt na daljinu. 

Sve više škola i kompanija prelazi na rad od kuće

Podsetimo, kompanije kao što su Facebook i Twitter su već poslali svoje zaposlene da rade od kuće, a Hardvard je prvi put u istoriji izdao molbu studentima da napuste kampus u roku od pet dana i upute se svojim kućama. Jedna privatna osnovna škola u Srbiji je takođe prešla na nastavu putem interneta.

Kako je sve veći broj domaćih kompanija odlučilo da radi od kuće, napisali smo i nekoliko saveta kako da menadžeri rade s timovima na daljinu, a savet za zaposlene je da se ponašaju kao da su na poslu, da bi izbegli upadanje u zamku rada od kuće.

Tamara Milovanović

Objavio/la članak.

petak, 13. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije