Video pozivi su se pokazali kao nezamenjivo sredstvo poslovne komunikacije od početka pandemije. Rad se nastavio u kućnim uslovima, pa su se sastanci iz kancelarije prebacili u virtuelni prostor.  Ipak, iako je prikladno rešenje, video komunikacija i te kako zamara. Ako priznajete da vam je previše video poziva, postoji „dijagnoza” – moguće je da patite od „Zoom zamora”.

„Osećam dodatni zamor zato što sve vreme imam osećaj da glumatam i da sam samo kockica na ekranima učenika”, navodi za National Geographic jedna profesorka sa Univerziteta u Pensilvaniji. U pitanju je digitalni zamor koji je veća grupa korisnika različitih softvera primetila nakon duge i učestale upotrebe, a ova tematika deo je više naučnih istraživanja, potvrđuje jedan asistent sa katedre za sajberpsihologiju Univerziteta u Norfolku.

Da bi ovaj fenomen bio razjašnjen, National Geographic je u kratkoj analizi objasnio prednosti neverbalne komunikacije koje su video pozivima uskraćene. Pod gestovima koje sagovornik ne može da primeti u ovakvim okolnostima podrazumeva se kakav je stav sagovornika prema vama i da li pravi nagoveštaje da želi da vas prekine- to pokazuju sitni pokreti koji prirodno očitavaju emocionalni sloj razgovora. Slika sagovornika na video pozivu ne pokazuje ove telesne signale pošto su vidljivi samo glava i ramena. Nekad je i čitanje izraza na licu teže zbog kvaliteta videa. Dodatno umara podeljenost slike  zbog većeg broja sagovornika, te mozak treba da analizira izraze lica više osoba u isto vreme

Učesnici u razgovoru mogu da slušaju samo jednog govornika, nema uporednih razgovora, a utisci koji nastaju perifernim vidom sada su proređeni. Moguća pojava uzrokovana ovim faktorima je da grupa kolega nailazi na poteškoće tokom saradnje sa kojima se nije ranije susretala. Ipak, neosporno je da onlajn socijalizacija baš zbog svoje forme nekim pojedincima više koristi. National Geographic navodi da osobe  sa autizmom lakše razumeju na koga je red da govori kao i da nema velike tenzije i anksioznosti tokom razgovora.

Nije proteklo mnogo vremena, a već su nikla prva rešenja kada je nostalgija za radnim mestom i „pravim” puš pauzama u pitanju. Jedan startap osmislio je simulaciju za pauzu i druženje integrisanu u Slack.

Bilo kako bilo, ne gine nam da još neko vreme „glumatamo pred kamerama” ili čekamo svoj red da nešto kažemo. Uz 30 saveta za bolji fokus kod kuće lakše ćete uključiti kameru, izaći pred publiku i reći sebi: “Get shit done”.