O Seriji A i Izraelu na poslednjem ovogodišnjem Startit Meetupu

Poslednji ovogodišnji i ukupno petnaesti po redu Startit Meetup održan je juče u galeriji Mikser Housea, gde se pričalo o kasnijim fazama startapa i o tajni uspeha Izraela.

Prisutni su imali priliku da čuju Gila Dibnera, iskusnog VCja koji je radio u Index Venturesu, a sada partnera u DFJ Espritu, i Baneta Šešliju, jednog od najiskusnijih i najuspešnijih preduzetnika iz Beograda.

Iskustva iz Silicijumske doline

Uz najavljene goste, Vladan Petrović iz Pubsonica je podelio svoja iskustva iz boravka u Silicijumskoj dolini u Blackboxu i naučio prisutne šta je to Napkin pitch.

Pubsonic je skoro učestvovao u programu akceleratora Blackbox u Silicijumskoj dolini, a Vladan nam je pričao o spontanosti i neplanskom pozivu da se uključe u program, kao i o važnim lekcijama koje su tamo naučili, a koji se pre svega zasnivaju na pripremanju piča i optimizaciji onoga što prave baš za tržište SADa.

Pubsonic in Blackbox experience

Lekcije iz jednog exita

Branislav Šešlija je jedan od najuspešnijih tech preduzetnika poreklom iz Beograda, u koji se nedavno vratio i vodi Deploy Inc.

B. Seslija about Series A and successful exit

Kroz svoje iskustvo u Clickableu, pričao nam je o menjanju igre kada se prelazi u Seriju A i značaj formalizacije poslovanja kako bi se došlo do uspešnog exita. Osim toga da u kasnijim fazama startap mora da se birokratizuje i uvede pravila i procedure da bi bio uspešan, govorio je mnogo i o značaju organizacione kulture.

Nije sve u traženju kvalitetnih zaposlenih, uklapanje u kulturu dolazi pre kvaliteta.  — Branislav Šešlija

Bane je govorio i o imperativu usklađivanja razvoja biznisa i razvoja proizvoda i o optimalnoj opciji – da biznis ide malo ispred proizvodnje kako bi joj obezbeđivao značajne povratne informacije. Na kraju, podsetio nas je na najvažniju stvar u svemu – Do not build to sell, build to last.

Tajne izraelskih uspeha

Gil Dabner, američki VC izraelskog porekla koji trenutno živi i radi u Londonu podelio je sinoć sa nama lekcije i zapažanja koja je sakupio tokom svoje bogate karijere, pre svega tokom svog rada u Tel Avivu.

Gill Dubner in Belgrade

Često se tokom ove teme fokus stavlja na ulogu države, međutim Gil je zapravo izneo i lekcije koje su prikupljene od izraelskih startapa, među kojima su neke je i ta da je većina startapa sa najuspešnijim exitima imala firmu registrovanu u SAD, kao i da su još od samog starta mislile globalno.

Ono što je posebno bilo interesantno publici je da je Gil izneo i lične opservacije o tome zašto je izraelska kultura idealna za preduzetništvo — zato što su usko povezani (svako zna nekog), preživeli su svašta (ratove, bombardovanja, embarga…), ne poštuju previše autoritet, misle van okvira i na kraju, nemaju baš mnogo alternativa sem da sami sebi kreiraju posao. Zvuči poznato?

*

Vidimo se sledeće godine, a ukoliko želite da budete na vreme informisani o narednim meetupima, predlažemo vam da nas pratite na Facebooku i Twitteru.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Zoja Kukić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu