O Seriji A i Izraelu na poslednjem ovogodišnjem Startit Meetupu

Poslednji ovogodišnji i ukupno petnaesti po redu Startit Meetup održan je juče u galeriji Mikser Housea, gde se pričalo o kasnijim fazama startapa i o tajni uspeha Izraela. Prisutni su imali priliku da čuju Gila Dibnera, iskusnog VCja koji je radio u Index Venturesu, a sada partnera u DFJ Espritu, i Baneta Šešliju, jednog od najiskusnijih i najuspešnijih

Zoja Kukić
27/12/2013

Poslednji ovogodišnji i ukupno petnaesti po redu Startit Meetup održan je juče u galeriji Mikser Housea, gde se pričalo o kasnijim fazama startapa i o tajni uspeha Izraela.

Prisutni su imali priliku da čuju Gila Dibnera, iskusnog VCja koji je radio u Index Venturesu, a sada partnera u DFJ Espritu, i Baneta Šešliju, jednog od najiskusnijih i najuspešnijih preduzetnika iz Beograda.

Iskustva iz Silicijumske doline

Uz najavljene goste, Vladan Petrović iz Pubsonica je podelio svoja iskustva iz boravka u Silicijumskoj dolini u Blackboxu i naučio prisutne šta je to Napkin pitch.

Pubsonic je skoro učestvovao u programu akceleratora Blackbox u Silicijumskoj dolini, a Vladan nam je pričao o spontanosti i neplanskom pozivu da se uključe u program, kao i o važnim lekcijama koje su tamo naučili, a koji se pre svega zasnivaju na pripremanju piča i optimizaciji onoga što prave baš za tržište SADa.

Pubsonic in Blackbox experience

Lekcije iz jednog exita

Branislav Šešlija je jedan od najuspešnijih tech preduzetnika poreklom iz Beograda, u koji se nedavno vratio i vodi Deploy Inc.

B. Seslija about Series A and successful exit

Kroz svoje iskustvo u Clickableu, pričao nam je o menjanju igre kada se prelazi u Seriju A i značaj formalizacije poslovanja kako bi se došlo do uspešnog exita. Osim toga da u kasnijim fazama startap mora da se birokratizuje i uvede pravila i procedure da bi bio uspešan, govorio je mnogo i o značaju organizacione kulture.

Nije sve u traženju kvalitetnih zaposlenih, uklapanje u kulturu dolazi pre kvaliteta.  — Branislav Šešlija

Bane je govorio i o imperativu usklađivanja razvoja biznisa i razvoja proizvoda i o optimalnoj opciji – da biznis ide malo ispred proizvodnje kako bi joj obezbeđivao značajne povratne informacije. Na kraju, podsetio nas je na najvažniju stvar u svemu – Do not build to sell, build to last.

Tajne izraelskih uspeha

Gil Dabner, američki VC izraelskog porekla koji trenutno živi i radi u Londonu podelio je sinoć sa nama lekcije i zapažanja koja je sakupio tokom svoje bogate karijere, pre svega tokom svog rada u Tel Avivu.

Gill Dubner in Belgrade

Često se tokom ove teme fokus stavlja na ulogu države, međutim Gil je zapravo izneo i lekcije koje su prikupljene od izraelskih startapa, među kojima su neke je i ta da je većina startapa sa najuspešnijim exitima imala firmu registrovanu u SAD, kao i da su još od samog starta mislile globalno.

Ono što je posebno bilo interesantno publici je da je Gil izneo i lične opservacije o tome zašto je izraelska kultura idealna za preduzetništvo — zato što su usko povezani (svako zna nekog), preživeli su svašta (ratove, bombardovanja, embarga…), ne poštuju previše autoritet, misle van okvira i na kraju, nemaju baš mnogo alternativa sem da sami sebi kreiraju posao. Zvuči poznato?

*

Vidimo se sledeće godine, a ukoliko želite da budete na vreme informisani o narednim meetupima, predlažemo vam da nas pratite na Facebooku i Twitteru.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

petak, 27. Decembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije