Švajcarsko-srpski startap Relio, koji je pokrenuo Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda, uzeo je 650.000€ investicija od strane SIX Fintech Ventures i HTGF fonda. Lav je prethodno osnovao i bio direktor digitalne banke Penta u Nemačkoj, koju je akvizirao Finleap.

Ovaj tim, sa kancelarijom i u Beogradu, razvija prvi digitalni račun za male biznise u Švajcarskoj. Tim u Beogradu vodi Žarko Vukadinović, predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivše Telenor banke).

Kako navode, proces otvaranja bankovnog računa za pravna lica je i dalje komplikovan, a posebno je težak kompanijama sa stranim osnivačima, koje su deo holding strukture ili koje posluju u regulisanim industrijama.

Relio teži da promeni način na koji se odvija provera usklađenosti poslovanja sa propisima i na tome želi da izgradi komparativnu prednost svog digitalnog računa za male biznise. „Obaveza usaglašenosti sa regulativom ne sme uticati na iskustvo korisnika“, navode iz ovog startapa. Ideja je da i složena mala i srednja preduzeća mogu brzo da dobiju račun sa švajcarskim IBAN-om, a trenutno su u procesu dobijanja licence od švajcarskog regulatora.

Ostali investitori su Ričard Dejvis, bivši izvršni direktor Revoluta, kao i Đan Reta a Porte, bivši izvršni direktor Kontoviste, koji se nalazi na funkciji predsednika odbora direktora. Kako navode iz kompanije, ova runda finansiranja namenjena je proširenju tehničke infrastrukture i omogućiće kompaniji da ponudi usluge klijentima po dobijanju licence. Ova investicija je pre-seed investicija, a u Cirihu i Beogradu trenutno traju pregovori i za narednu seed rundu.