Berlinsko-beogradski fintech startap Penta, nastao je u maju 2016. godine, a pokrenuli su ga dvojica Beograđana, Lav Odorović i Luka Ivićević. U svoj preduzetnički poduhvat krenuli su sa idejom da izgrade digitalnu banku namenjenu malim i srednjim preduzećima i startapima, koja bi bila skrojena prema njihovim potrebama koje klasične banke nisu ispunjavale.

Do sada su stekli više hiljada klijenata i uzeli 10 miliona evra investicija, od čega je poslednja u iznosu od sedam miliona evra realizovana pre nekoliko dana.

Osnivač i CEO Pente, Lav, je serijski preduzetnik koji je pre odlaska u Nemačku u Beogradu imao svoj e-commerce startap, a problem koji sada rešavaju svojim klijentima je problem sa kojim se i on sam susreo.

Penta je banka kakvu mi startaperi nikada nismo imali. Razume probleme klijenta i rešava ih u realnom vremenu. U praksi to znači da firme mogu otvoriti bankovni račun online bez po muke umesto da čekaju 2-6 nedelja i 1-4 odlazaka u filijalu lično. Takođe naš UX je sličniji Airbnbu i Uberu nego kod legacy aplikacija sa kraja prethodnog veka kakve banke u Evropi često još uvek održavaju u životu.

Na kraju i najvažnije naši klijenti štede mnogo novca i vremena pa mogu više da se bave svojim biznisom, a manje bankarstvom.

Na ideju za pokretanje “banke za startape”, došao je njegov suosnivač Luka, koji je u Penti zadužen za dalji rast biznisa.

Drugi osnivač firme, inače moj sedam godina mlađi brat od ujaka, Luka, je imao ludu ideju da pravimo banku. Iako je delovalo nemoguće nisam hteo da ga obeshrabrim pa smo krenuli da radimo na projektu. Luka je nalazio rešenja za sve probleme koje smo imali i jedna stvar je vodila drugoj i ubrzo smo primljeni na najbolji fintech akcelerator na svetu (Startupbootcamp Fintech London).

Tada je postalo jasno da ćemo to stvarno i da uradimo i da je moja korporativna karijera gotova.

Svoju platformu su zvanično lansirali u decembru prošle godine, a od tada su stekli više hiljada klijenata. Trenutni fokus im je na nemačkom tržištu koje je poznato po ogromnom broju malih i srednjih preduzeća koja čine glavni motor nemačke ekonomije. Ipak, Nemačka neće još dugo biti jedino tržište na kom su prisutni.

Penta je od prvog dana zamišljena kao pan evropska banka. Ekspanziju širom EU očekujemo krajem sledeće godine.

Kako kažu, na marketing ne troše mnogo jer većina njihovih klijenata dolazi preko preporuke. Tim Pente koji trenutno broji 40 članova podeljen je na Berlin i Beograd, a novac od investicije će pored daljeg razvoja samog proizvoda pre svega biti iskorišćen za širenje tima u Srbiji.