Peticija „Ne uništavajte frilensere” je prošla i najviše postavljenu brojku od 20.000 potpisnika, što znači da je u toku formiranje pregovaračkog tima, koji treba da u razgovorima s nadležnima reši status frilensera u Srbiji.  

„Očekujem da za tri nedelje imamo zvaničan predlog, koji ćemo predati ministru finansija, kako bismo potom ušli u pregovore”, kaže Savo Manojlović iz Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je pokrenulo peticiju.  

Oni su do sada obavili više sastanaka i razgovora o mogućim modelima, kako bi se rešilo pitanje prepoznavanja frilensera u srpskom zakonodavstvu. Kako Manojlović ukazuje, sama činjenica da je ministartvo spremno da manja zakone, govori da su i nadležni sveni da mora da se menjaju pravila iz 2003. godine. 

„Nakon što predamo predlog i počnemo pregovore može da se ode u dva pravca. Jedan je da regulativa bude blagonaklona i da privuče i frilensere iz drugih zemalja. Drugi pravac bi bio da se prati poreska politika zemalja u regionu, pa se modal iz Severne Makedonije ispostavlja kao moguće rešenje.” 

Za sada se komunikacija s nadležnima odvija putem medija, ali tu Manojlović vidi problem u pristupu i retorici nadležnih. Osvrćući se na reči resornog ministra, da frilenseri prvo treba da plate porez, pa onda mogu da razovaraju, uviđa da se nadležni ponašaju kao da živimo u zemlji u kojoj je poreska situacija odlična, a pitanje frilensera davno rešeno. 

Još o temi: 

Šta o frilenserima koji ne plaćaju poreze misle njihove kolege koje to redovno rade?

Da li frilenseri mogu da se organizuju i urede svoje poslovanje kako bi ga zaštitili u budućnosti?

Payoneer: Nismo u kontaktu s Poreskom upravom, poštovaćemo zakone, Srbija je u top 10 tržišta