Zabranu upotrebe tehnologije za biometrijski nadzor u svojoj peticiji zahteva hiljade.kamera.rs, jer one ugrožavaju naša prava i slobode u javno prostoru. Za 48 sati, peticuju je potpisalo više od 5.000 građana Srbije.  

„Od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevamo punu transparentnost o kupovini i ceni ove tehnologije i upotrebi sistema koji se sastoji od hiljada kamera na ulicama Beograda. Kampanja za zabranu masovnog biometrijskog nadzora u javnim prostorima evropskih gradova pokrenuta je u koaliciji sa Evropskom mrežom za digitalna prava (EDRi) i više evropskih i svetskih organizacija”, piše u peticiji. 

Startit Dnevnik je već pisao o ovom problemu, koji je počeo od kada su najviši državni organi najavili kupovinu kamera od kineske kompanije Huawei, pa sve do trenutka njihovog postavljanja u srpskoj prestonici.

Kamere se postavljaju bez razgovora o posledicama

Kako u peticiji navode „pametne kamere za prepoznavanje lica postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama koje totalni nadzor može ostaviti na naše društvo”. Podsećaju i da se instalacija sistema od početka sprovodi u suprotnosti sa Ustavom i zakonima, kao i da policija odbija da otkrije detalje sistema i koliko on košta građane Srbije, a nema ni potpune liste lokacija na kojima su kamere postavljene. 

Podsetimo, u septembru je donet Pravilnik o načinu snimanja na javnom mestu, kojim je propisano da sve kamere za javni nadzor moraju da budu obeležene. Čitajući taj Pravilnik između redova, saznali smo i da će nas snimati 8.000 kamera, istini za volju neće sve biti pametne. Međutim, manji je problem u njihovoj pameti i obeležavanju, već kako će se podaci s tih kamera čutavi i obrađivati. Kada do tog dela dođemo, iznova se postavlja pitanje da li uopšte možemo da govorimo o prednostima i manama sistema za nadzor dok god cure podaci iz državnih baza?

Nikada ne bismo prihvatili da nas neko stalno prati

Zato organizatori peticije poručuju: „Nikada ne bismo prihvatili da nas neko stalno prati, nadgleda i analizira ko smo, šta radimo, kada i gde se krećemo. Upravo to su procesi ovakvih biometrijskih tehnologija – pretvaraju svakog od nas u potencijalne kriminalce. Istraživanja pokazuju da se ove tehnologije koriste za progon ljudi koji samo koriste svoje pravo da budu slobodni i anonimni na ulici. Vreme je da dignemo glas i zaštitimo javni prostor kao svoje demokratsko utočište.”

Najmanje 15 evropskih država isprobalo je tehnologije biometrijskog nadzora, kao što je prepoznavanje lica u javnom prostoru. Istovremeno Portland je potpuno zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica, a prate ga i drugi američki gradovi